News Flash:

Efecte nefaste ale poligamiei

8 Iulie 2018
1125 Vizualizari | 0 Comentarii

În anii 90, Théodore Taby, un medic american specializat în bolile rare ale copilariei, s-a confruntat cu cazul unui copil cu trasaturi fizice neobisnuite: frunte proeminenta, urechi cazute, ochi foarte departati, maxilar mic si incapacitatea de a se aseza sau de a merge pe jos. Potrivit specialistului, copilul suferea de acidurie fumarica, o boala extrem de rara. Doar 13 cazuri au fost identificate la momentul respectiv.

Consecintele pot fi grave: „anomalii structurale si un sindrom cu convulsii si întîrzieri în dezvoltare“, conform neurologului Vinodh Narayanan. Boala se dezvolta daca individul mosteneste gena defecta de la oricare dintre parinti. „Cînd oamenii se casatoresc între ei în aceeasi comunitate, cresc sansele de a exista doi oameni care poarta exact aceeasi mutatie genetica“, spune neurologul.

Opt cazuri noi au fost detectate recent în orasul Short Creek, Arizona, unde traiesc mormoni poligami, o practica interzisa de Biserica Mormona oficiala în 1890. Viata retrasa si poligamia favorizeaza consangvinitatea, aflata la originea diverselor handicapuri în rîndul mormonilor. „Sînt complet handicapati fizic si mintal“, spune Faith Bistline, un fost membru. Cinci dintre verii sai sînt afectati de boala si trebuie sa se alimenteze cu sonda. Cel mai vîrstnic a învatat sa mearga la vîrsta de 2 ani, dar nu a mai putut continua din cauza crizelor convulsive severe. La 30 de ani, nu este capabil nici sa se tîrasca.

Prin casatorii între rude, mutatia genetica se perpetueaza exponential în comunitate. Chiar si cu o singura sotie si trei copii, un barbat poate avea 243 descendenti, dupa doar cinci generatii. Daca fiecare generatie include trei neveste si 30 de copii (conform mediei statistice), un mormon poate – teoretic – sa inunde o comunitate cu peste 24 de milioane de descendenti în spatiul a cinci generatii sau putin peste 100 de ani. Brigham Young, în 1982, avea cel putin 5.000 de descendenti directi. Astazi, numarul de persoane din Short Creek care au gena fumarazei este considerat a fi de ordinul miilor.

Conform BBC, în Short Creek, doar doua nume de familie domina comunitatea locala: Jessop si Barlow. Potrivit istoricului local Benjamin Bistline, care a facut declaratii pentru Reuters în 2007, 75 pîna la 80% dintre persoanele din Short Creek sînt rude de sînge ale patriarhilor fondatori ai comunitatii, Joseph Jessop si John Barlow. Astazi, poligamia este mai raspîndita în Africa. În martie 2014, Parlamentul din Kenya a adoptat un proiect de lege care permite barbatilor sa se casatoreasca cu mai multe sotii, în timp ce în multe tari din Africa de Vest, poligamia e practicata de mii de ani.
 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

poligamie malformatii erori genetice rude
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1579 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014552 (s)