News Flash:

E scolioza sau atitudine scoliotica? Iata diferenta

18 Ianuarie 2013
4124 Vizualizari | 0 Comentarii

Care este diferenta intre scolioza si atitudinea scoliotica?

Scolioza se defineste ca deformarea in plan frontal si rotatia coloanei vertebrale (curbura laterala), incomplet reductibila, cu evolutie progresiva si consecinte asupra morfologiei si functionalitatii acesteia. In schimb, atitudinile scoliotice intra in categoria scoliozelor functionale si reprezinta o inclinare laterala a toracelui in plan frontal fara sa presupuna deformarea asimetrica a trunchiului sau a zonelor paravertebrale.

Ele pot fi provocate de inegalitati ale membrelor inferioare, anchiloze ale soldului in pozitii vicioase, contracturi musculare paravertebrale antalgice, cazul herniei de disc etc.

 Aceste atitudini scoliotice nu sunt evolutive si dispar odata ce este corectata cauza care le-a produs. Scoliozele nestructurale, functionale sau atitudinile scoliotice se caracterizeaza prin faptul ca deviatia laterala a coloanei este complet reductibila clinic si radiologic in pozitia culcat. Acest tip de scolioze nu sunt insotite de modificari de structura vertebrala sau gibozitate (deformarea coloanei vertebrale) si se reduc spontan ori prin interventie minima.

La ce varsta poate fi diagnosticat in mod corect „piciorul plat”? Este acelasi lucru cu platfusul?

Prin definitie, piciorul plat sau platfusul reprezinta o diminuare sau prabusire a boltii plantare interne (longitudinale), cu modificarea raporturilor dintre principalele oase ale piciorului. Sub nicio forma nu putem vorbi de piciorul plat inaintea varstei de 3-5 ani. Pana la aceasta varsta este considerat practic fiziologic, bolta plantara fiind o adaptare a piciorului la mersul biped.

Osteoporoza poate beneficia de tratament de recuperare?

Osteoporoza reprezinta o boala scheletica, ce se caracterizeaza prin „rezistenta” osoasa compromisa, urmata de cresterea riscului producerii de fracturi. Este una dintre afectiunile care beneficiaza din plin de recuperare, programul de recuperare avand drept obiective:

•Combaterea durerii;
•Cresterea densitatii minerale osoase;
•Reducerea riscului de cadere si fracturi;
•Cresterea calitatii vietii.
Aceste deziderate sunt obtinute, pe langa tratamentul medicamentos, cu ajutorul procedurilor fiziokinetoterapeutice (electroterapie antalgica, anume curent diadinamic, TENS, curent galvanic, ultrasunet, laser; hidrokinetoterapie; masaj; kinetoterapie; crenoterapie etc.).

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

scolioza incomplet reductibila functionalitatii acesteia evolutive
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1835 (s) | 23 queries | Mysql time :0.048390 (s)