News Flash:

Durata de viata a pacientilor HIV/SIDA a crescut de la 2 la 20 de ani

21 Februarie 2011
6048 Vizualizari | 0 Comentarii
dr Carmen Manciuc

Ingrijirea pacientului infectat cu HIV este complexa, iar scopul terapiei este cresterea imunitatii si obtinerea unei viremii nedetectabile Un aspect deosebit de important pentru aderenta la terapia de lunga durata a acestei boli cronice este reinsertia in societate si stransa legatura intre medicul infectionist, pacient si psihologul clinician

Infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV) in stadiul ei cel mai avansat, sindromul de imunodeficienta dobandita (SIDA), se caracterizeaza clinic prin deficit imunitar complex predominant celular care predispune la diferite suprainfectii: bacteriene, virale, fungice cu protozoare si o evolutie invariabil letala in luni sau ani. 
Agentul cauzal al infectiei HIV este reprezentat de retrovirus. Retrovirusul este limfotrop, neurotrop si afecteaza doar celulele cu receptori CD4-LT4, macrofage din tesuturi si neuroni. Ca o particularitate mentionam ca prezinta multiplicare in prezenta anticorpilor, variabilitate, rezistenta slaba in mediul extern si este neurotrop. HIV-1 a fost descris pentru prima data 1983 de catre Luc Montagnier, urmat in 1984 de catre Le Gallo. In 1986 a fost descris si HIV-2. Transmiterea acestui retrovirus se realizeaza direct: pe cale sexuala, sangvina si verticala sau indirect: toxicomani, de la mama-fat sau instrumentar nesterilizat. Grupele de risc cele mai afectate sunt barbatii homo/heterosexuali, hemofilicii, heterosexualii cu relatii cu parteneri multipli, primitorii de transfuzii de sange, nou-nascutii din mame HIV pozitive. HIV poate fi izolat din sange, plasma, sperma, secretii vaginale, saliva, lacrimi, lapte de femeie. Virusul HIV determina infectia CD4, prabusirea sistemului de aparare imunitar, produce o imunitate umorala ineficienta, determina infectia sistemului nervos central, infectii oportuniste si tumorogeneza. Exista 6 stadii evolutive: incubatia, infectia asimptomatica, infectia simptomatica, limfoadenopatia generalizata, ARC(AIDS Related Complex), stadiul SIDA. Incubatia se intinde pe o perioada de 1-3 luni, iar infectia sexuala 10-14 luni. Anticorpii apar dupa 6-12 saptamani de la infectie.
In stadiul 3, cel de infectie simptomatica, sunt prezente manifestari neurologice, hepatice si cutanate. Stadiul 4, cel al limfoadenopatiei generalizate, este stadiul in care sunt identificate cel putin 3 grupe ganglionare cu durata de peste 3 luni, iar in stadiul 5 - ARC (AIDS Related Complex), limfopatia este generalizata. Este remarcata scaderea ponderala si prezenta febrei mai mult de o luna durata. In ultimul stadiu, cel de SIDA, sunt prezente deja infectiile oportuniste si tumori.

Testarea

Detectarea anticorpilor specifici anti-HIV se realizeaza prin 2 metode: testul ELISA si testul WESTERN- BLOTT. Aceste teste care pot fi uneori negative, lucru explicat prin prezenta unei ferestre imunologice de 6-12 saptamani. Mai sunt utilizate metodele virusologice (testul PCR, testul ELISA), precum si explorarea functiilor imune (este evidentiata scaderea CD4 < 400/mm3). Terapia infectiei HIV este complexa. Exista 2 tipuri de esec terapeutic: virologic > 400 copii/ml dupa 24 saptamani sau > 50 copii/ ml dupa 48 saptamani de tratament la pacientii naivi si esec imunologic CD4 egal 25-50/ mm dupa primul an de terapie. In ceea ce priveste profilaxia infectiei HIV, putem trasa cateva directii de actiune: depistarea surselor de infectie prin supravegherea grupelor de risc - serologic si epidemiologic, reducerea cailor de transmitere: sexuala (folosirea de prezervative), prin sange (transfuzii, injectii), verticala (intreruperea cursului sarcinii), iar pentru masa receptiva se impune educatie sanitara, tratamentul in caz de contact cu triterapie (ca la schema de terapie antivirala), vaccinare. 

Managementul pacientului infectat HIV

Ingrijirea pacientului infectat cu HIV este complexa. Testul rapid pozitiv /test I ELISA pozitiv va fi aplicat persoanelor care au avut un contact sexual protejat cu o singura persoana sigur/ probabil infectata, screening de sarcina, la cerere, la cererea medicului curant (simptom, varsta, comportament clinic). Al doilea test ELISA pozitiv/test Western Blott pozitiv. Se impune terapia daca CD4 <350/mm si viremia > 400/ml (50/ml). Examenul clinic general va contine o anamneza corecta cu identificarea pe cat posibil a comportamentului/ momentului infectant, examene biologice, serologice, virusologice, imagistica. Vor fi urmarite eventuale infectii cu virusul hepatitic B/C, coinfectii cu CMV, toxoplasma. Este recomandat examen psihologic urmat de suport psihologic. In situatia in care CD4 > 350/mmc si viremia <10.000/mmc, se va urmari pacientul periodic. Daca CD4 < 500 /mmc si viremia >10.000/mmc sau CD4 < 350/ mmc si viremie <10.000/mmc, se impune terapie. Scopul terapiei este cresterea CD4 (imunitate) si obtinerea unei viremii nedetectabile. Pacientul va fi urmarit la 6 luni din punct de vedere clinic, biologic, serologic, virusologic. Vor fi depistate efectele adverse. Consultul psihologic periodic este indicat pentru cresterea compliantei si aderentei. Se considera esec terapeutic inregistrarea CD4 < 100/mmc la naivi dupa 12 luni de terapie. O viremie inalta in conditii de terapie corecta indica esecul virusologic. La poliexperimentati vor fi folosite 4-5 scheme terapeutice, terapia de salvare va fi recomandata pe o perioada de 6-12 luni si se vor utiliza preparate noi.
In cazul gravidelor, terapia va contine preparatele indicate in cursul nasterii. La nou-nascuti se va administra AZT + 3TC cu evaluarea parametrilor virusologici si imunologici la nastere si pana la 2 ani. Este indicata terapia infectiilor asociate sau oportuniste. Un aspect deosebit de important pentru aderenta la terapia de lunga durata a acestei boli cronice este reinsertia in societate si stransa legatura intre medicul infectionist, pacient si psihologul clinician. Durata de viata a acestor bolnavi a crescut pana la 20 de ani.  
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

testarea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1616 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014075 (s)