News Flash:

Drepturile pacientilor nu sunt respectate in Europa. Vezi cum sta Romania la acest capitol

8 Iulie 2011
2089 Vizualizari | 0 Comentarii

Nici unul din cele 14 drepturi ale pacientilor prevazute in Carta Europeana nu sunt respectate in totalitate in Europa. Aceasta este concluzia studiului "Rezultatul evaluarii drepturilor europene ale pacientilor" realizat la initiativa Retelei Cetateniei Active din Italia. Valoarea proiectului a fost de 2.000 de euro.

In ceea ce priveste Romania au fost trase semnale de alarma referitoare la timpul mare de asteptare pentru interventiile chirurgicale, la listele mari de asteptare pentru examinarea pacientilor si lipsa mijloacelor de diagnosticare precoce.  "In urma evaluarii au rezultat patru categorii de drepturi. Ne-am dat seama ca nu exista niciun drept al pacientilor prevazut in Carta, din cele 14, care sa fie respectat in totalitate", a precizat Cosmina Dudu, coordonator national al studiului si membru al Societatii de Scleroza Multipla din Romania (care a realizat in Romania cercetarea).

Spitalele din Romania care au intrat in studiu sunt: Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, Spitalul Universitar de Urgenta Elias din Bucuresti si Spitalul Judetean de Urgenta din Cluj. Iata care este situatia la noi in tara:

1. Drepturile nerespectate: dreptul de a fi respectat timpul pacientilor; dreptul la libera alegere; dreptul de a avea acces la servicii medicale.

2. Drepturi respectate cu greu: dreptul la informative; dreptul la cetatenie activa dreptul de a se evita suferinte inutile si dureri; dreptul la siguranta.

3. Drepturi partial respectate: dreptul la servicii medicale de calitate; dreptul la inovatie; dreptul la liber consimtamant; dreptul la compensatii; dreptul la a depune plangere.

4. Drepturi aproape respectate: dreptul la tratament personalizat; dreptul la masuri preventive; dreptul la intimitate si confidentialitate.

Totodata au fost trase semnale de alarma si in ceea ce priveste neimplicarea spitalelor in programele publice de acreditare, in ceea ce priveste pacientii care nu beneficiaza de protectie legala in cazul in care reclama un malpraxis, dar si semnale legate de prevederea legala pentru un sistem de informatii privind informatiile adverse.

O alta concluzie a studiului arata ca spitalele din Romania nu dispun de elemente tehnice necesare, cum ar fi iesirile de urgenta si sistemele de comunicatii. Mai mult decat atat, pentru persoanele cu dizabilitati este dificil, in cazul unui eveniment, sa gaseasca un loc ferit de foc.

Romania a obtinut calificativ slab si in ceea ce priveste continutul paginilor de internet ale spitalelor, folosirea gratuita a locurilor de parcare in curtile spitalelor si pentru rezervarea unor locuri speciale de parcare pentru persoanele cu dizabilitati.  

 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

drepturile nerespectate
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1561 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020683 (s)