News Flash:

Dreptul la avort, libertate fundamentala a femeii

16 Februarie 2011
2490 Vizualizari | 0 Comentarii
Dr Vlad Gheorghita

In ultimii ani au reaparut în Romania diferite voci care sustin nici mai mult nici mai putin decat interzicerea dreptului la avort Din punct de vedere medical, este de dorit sa se înlocuiasca avortul - ca metoda de spatiere a nasterilor - cu metode mai putin nocive, iar daca este posibil, chiar benefice pentru sanatatea femeii Bineînteles ca avortul, ca procedura în sine, poate ridica si o serie de probleme morale si filozofice, probleme care pot determina la un moment dat o femeie sau un cuplu sa renunte la aceasta optiune si sa pastreze sarcina aparuta accidental

Nu credeam ca, la 20 de ani de la caderea regimului comunist al lui Ceausescu, va fi nevoie sa mai reiau argumentatia care a condus la enuntul din titlul articolului. In ultimii ani, însa, au reaparut în Romania diferite voci care sustin nici mai mult nici mai putin decat interzicerea dreptului la avort. Sa avem într-adevar o memorie asa de scurta? Sa fim incapabili sa învatam din greselile trecutului? Suntem condamnati sa repetam la nesfarsit erorile comise de înaintasi?

Sunt numerosi medicii ginecologi care îsi mai amintesc ce a însemnat perioada de aproximativ 25 de ani în care avortul a fost interzis în Romania. Ei pot depune marturie despre ce a însemnat încercarea unui regim politic de a lua decizii privind viata intima a individului. Femeile încalcau acea lege inepta cu riscul vietii - pret pe care unele dintre ele chiar l-au platit, pentru ca era un abuz nemaiîntalnit în istorie, imposibil de acceptat pentru o persoana care doreste sa traiasca libera. Dreptul de a decide asupra propriului corp face parte integranta din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, act ce sta la baza organizarii oricarei societati democratice.

Avortul
este o metoda chirurgicala invaziva, ce implica riscuri potentiale pentru sanatatea femeii. Din punct de vedere medical, este de dorit sa se înlocuiasca avortul - ca metoda de spatiere a nasterilor - cu metode mai putin nocive, iar daca este posibil, chiar benefice pentru sanatatea femeii. Bineînteles ca avortul, ca procedura în sine, poate ridica si o serie de probleme morale si filozofice, probleme care pot determina la un moment dat o femeie sau un cuplu sa renunte la aceasta optiune si sa pastreze sarcina aparuta accidental. Dar toate acestea sunt elemente de optiune individuala ce nu pot fi generalizate social sub forma unei legi. Fiecare individ sau cuplu are propriul sau sistem de valori, propriile prioritati la un moment dat din viata, ceea ce va conduce în fiecare caz particular la anumite alegeri specifice.

Descurajarea optiunii la avort

Medicii obstetricieni, cei de planificare familiala sau cei de familie încearca sa descurajeze optiunea la avort a unui cuplu prin propunerea unor alternative, reprezentate de metodele moderne de contraceptie: pilula contraceptiva, dispozitivul intrauterin, prezervativul, spermicidele sau, în ultima instanta, sterilizarea chirurgicala. Subliniez termenul de modern, care include ideea ca aceste metode sunt bine documentate în ceea ce priveste modul de actiune, efectele secundare si consecintele asupra sanatatii în cazul unei utilizari de lunga durata.

Din moment ce, la ora actuala, pe glob sunt aproape 1 miliard de persoane care utilizeaza una sau alta dintre metodele amintite mai sus, este clar ca orice efect negativ legat de aceste metode ar fi putut fi usor observat si documentat de catre specialisti. In fapt, la fiecare 4 ani, Organizatia Mondiala a Sanatatii elaboreaza un ghid de utilizare a metodelor contraceptive bazat pe concluziile tuturor studiilor desfasurate la nivel global în intervalul de timp scurs de la aparitia ghidului anterior. Asadar, cei ce ofera consiliere contraceptiva au la dispozitie un instrument obiectiv si documentat care sa îi ajute sa faca cele mai potrivite recomandari clientelor sau clientilor lor.

In acest context am observat cu stupoare ca aceleasi persoane care condamna avortul la cerere si solicita scoaterea sa în afara legii discrediteaza si metodele moderne de contraceptie, prezentandu-le ca toxice, provocatoare de reactii secundare dintre cele mai grave. Deci interzic ceva fara a propune ceva în loc. Singura lor toleranta este fata de metodele naturale de contraceptie, acestea nefiind de fapt decat o modalitate de a identifica acea perioada din cadrul unui ciclu menstrual în timpul careia femeia nu poate ramane însarcinata. Este vorba de un interval de aproximativ 10 zile pe luna. Lucru destul de frustrant si de neacceptat pentru multe cupluri.

Este posibil ca acesti defetisti ai contraceptiei moderne sa fie luati în serios de catre unii. Tot ceea ce pot sa le rog pe acele persoane este sa mai solicite si opinia unui specialist în domeniu si sa analizeze apoi singure situatia si, în final, sa ia decizia pe care o considera cea mai potrivita. Pentru ca este foarte primejdios sa lasi pe altcineva sa ia hotararile în locul tau. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

avortul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1452 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013231 (s)