News Flash:

Dr. Mencinicopschi te invata cum sa recunosti un bulion de rosii de calitate

15 Mai 2012
9545 Vizualizari | 0 Comentarii

Rosii, galbene, portocalii, verzi sau violet, tomatele sunt printre cele mai studiate legume si asta din cauza licopenului. Acest carotenoid gasit in rosii si in tot ce e facut din ele a intrat in atentia cercetatorilor pentru proprietatile sale antioxidante si anticancerigene.


Rosiile transformate in bulion ori in pasta de tomate sau ketchup protejeaza impotriva cancerului de prostata si nu numai, au aratat studiile realizate de-a lungul timpului. Aceasta deoarece, prin preparare termica, licopenul devine biodisponibil (mai activ biologic), scrie Adevarul.


Din pacate, cele mai multe produse obtinute din tomate sunt contrafacute. „Potrivit regulametului 178/2002 al CE-UE orice produs care nu respecta reteta originala este fals", explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. 


Ideal ar fi sa prepari in casa atat bulionul, cat si sucul de rosii, deoarece numai asa poti fi sigur ca mananci ceva autentic. Iar rosiile ar trebui sa fie de gradina (contin acid glutamic care le da un gust savuros), provenite din soiuri cat mai vechi ori crescute ecologic. „Pentru a face bulion in casa este nevoie de cateva abilitati si, mai ales, de timp. In lipsa acestora, alternativa sunt produsele din supermarket", mai spune profesorul Mencinicopschi.


Daca nu vrei sa te pacalesti atunci cand cumperi un produs obtinut din tomate, citeste cu atentie eticheta. Primul ingredient trebuie sa fie rosiile, de preferat, in cantitati cat mai mari. Alege produsele care au peste 100 g de rosii la 100 g de produs. Iata cum recunosti un preparat din tomate, de calitate:


Bulion
Daca te uiti cu atentie pe eticheta unor borcane cu bulion, ai sa observi ca, de fapt, cumperi altceva, deoarece cele mai multe contin sos de bulion. Pentru a pacali cumparatorul, producatorii inscriptioneaza cuvantul „bulion" cu litere mari si cuvantul „sos" cu litere foarte mici. „Bulionul este un aliment semifluid, obtinut prin fierberea rosiilor pasate. Sosul de bulion, in schimb, este un lichid de o anumita consistenta care are in compozitia sa substante de ingrosare de tipul guma (guar, xantan). Iar cand gospodinele il vad asa consistent cred ca e autentic. Este insa un fals!", explica profesorul Mencinicopschi. 


Pasta de tomate
Intre bulion si pasta de tomate exista diferente doar in ceea ce priveste cantitatea de substanta uscata adaugata. Aceasta se gaseste in cantitate mult mai mare in pasta de tomate.


Ketchup
Cel industrial contine cantitati foarte mici de suc de rosii autentic. Cel mai frecvent, ketchupul se obtine din suc de rosii concentrat si, ulterior, diluat. In plus, este doldora de aditivi alimentari: gume de ingrosare, coloranti, aromatizanti si conservanti. „Ketchup-ul contine multa sare si zaharuri rafinate ascunse pe care aveti tendinta de a le ignora, insa ele stimuleaza aparitia cariilor si obezitatii", explica profesorul Mencinicopschi.


Ketchup-ul trebuie consumat cu moderatie de diabetici, de hipertensivi si de persoanele cu afectiuni cardiovasculare.


Daca vrei sa cumperi un ketchup de calitate, alege-l pe cel care contine 130 g de rosii la 100 g de produs. 


Suc de rosii
Cel autentic, fara aditivi, se recomanda indeosebi persoanelor care calatoresc cu avionul. In rosii se gasesc flavonoizi, substante cu efect anti-coagulant, care previn  formarea cheagurilor de sange.


De asemenea, sucul de rosii se recomanda inainte de expunerea la soare, doarece contracareaza efecul nociv al razelor ultraviolete.


Sursa: Adevarul.ro




bulion ketchup licopenul bulion ketchup
Distribuie:  

Realitatea.net

Playtech.ro

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1614 (s) | 24 queries | Mysql time :0.039344 (s)

loading...