News Flash:

Dr. Mencinicopschi arata cele mai frecvente greseli de alimentatie ale romanilor

8 Februarie 2012
2673 Vizualizari | 0 Comentarii
Cartofii prajiti in combinatie cu friptura ingreuneaza digestia

In ultimii ani, oamenii au devenit tot mai constienti de importanta alimentatiei. Cu toate acestea, din obisnuinta persistam in anumite greseli. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare a intocmit un top al celor mai frecvente greseli de alimentatie comise de romani:

1. Mananca paine alba cu orice.
Multi dintre romani au obiceiul de a asocia painea cu toate alimentele, inclusiv cu cartofi, orez si cu carne, combinatii care sunt indigeste (provoaca balonare si dureri de burta). „Painea se asociaza corect cu legume (rosii, ardei, ceapa), leguminoase (fasole, naut, linte, bob), branza, ulei, seminte (in, floarea-soarelui), alune, nuci si neutru cu pestele si ouale", explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

In plus, romanii inca mai sunt mari consumatori de paine alba, obtinuta din faina rafinata, saracita in vitamine din grupul B, in fibre alimentare si in saruri minerale. „Painea este buna, nu ingrasa daca este integrala, autentica, corect asociata cu celelalte alimente", mai spune specialistul.

2. Combina carnea cu cartofii
Friptura cu cartofi prajiti se numara printre mancarurile preferate ale romanilor. „Proteinele din carne si carbohidratii din cartofi se digera foarte greu impreuna", atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

3. Consuma alimente greu digerabile la cina
„Multi romani mananca seara mult, si nu la micul dejun, asa cum ar trebui. De altfel, o greseala frecventa este aceea ca se sare peste micul dejun, masa care ar trebui sa fie cea mai consistenta, pentru ca ne confera energie pentru intreaga zi", potrivit profesorului Mencinicopschi.

Seara, ar trebui sa consumam alimente care se digera usor, si nu ciorba ori sarmale. Chiar si respectand aceasta regula, specialistul ne recomanda sa luam cina cu doua-trei ore inainte de culcare.

4. Beau alcool pe nemancate
Obiceiul de a bea o tarie inainte de masa pentru a capata pofta de mancare nu este deloc recomandat de profesorul Mencinicopschi. „Nu se bea alcool inainte de masa, pentru ca exista riscul de arsuri gastrice. Ar trebui sa mancam macar o felie cu unt inainte de a bea. In timpul mesei, putem consuma un pahar de vin", spune specialistul.

5. Mananca dulciuri imediat dupa masa
Ar trebui sa facem o pauza de o ora-doua inainte de desert, mai ales atunci cand optam pentru fructe. Acestea ingreuneaza digestia daca sunt amestecate in stomac cu alte alimente. Dulciurile rafinate (care contin zahar alb) reduc secretia sucului gastric, precum si motilitatea gastrica (prin care bolul alimentar este fragmentat si eliminat in intestinul subtire). Din aceste cauze, digestia se va face greoi.

Sursa: Adevarul


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1611 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014405 (s)