News Flash:

Donarea de sange stimulata prin lege

29 Martie 2019
168 Vizualizari | 0 Comentarii

Donarea de sange nu se poate realiza oricum. Procesul de selectie este extrem de riguros si necesita efectuarea unor pasi care uneori pot sa nemultumeasca donatorii grabiti, dar responsabilitatea securitatii transfuzionale este pe masura importantei sangelui! Recoltarea de sange se face in conditii stricte de siguranta, de catre personal medical calificat, materialul de recoltare este steril si de unica folosinta – nu prezinta risc de imbolnavire. De asemenea daca potentialul donator din diverse motive se razgandeste pe parcursul etapelor de selectie, poate sa o faca in orice moment si poate reveni la donare la o data ulterioara cand este pregatit.

Se recolteaza sange persoanelor sanatoase, cu varsta cuprinsa intre 18-60 ani, la un interval de minimum doua luni intre donarile de sange total, fara a depasi 5 donari pe an pentru barbati si 4 donari pe an pentru femei. Daca donatorul este sanatos si sincer in relatia cu medicul donarea de sange nu presupune nici un risc pentru donator! Donarea de sange total consta in recoltarea unei cantitati de 450 ml in timp de 8-10min. 

Donatorii de sange vor primi mesaje de multumire si vor fi informati atunci cand un pacient beneficiaza de sangele donat de ei, se arata in legea adoptata in unanimitate, in Camera Deputatilor, care e for decizional. Donatorii sunt mentinuti in baza de date, iar atunci cand apar situatii de urgenta vor primi un mesaj de solicitare, care va cuprinde nevoia curenta de sange, tipul si cantitatea necesare.

Legea urmareste sa stimuleze donarea periodica de sange si cresterea numarului donatorilor in Romania. Statisticile arata ca, la noi in tara, doar 2% din populatie doneaza sange, in conditiile in care, in alte tari procentul e semnificativ mai mare. In Franta, de exemplu, el ajunge la 50 %.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

lege donatori
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1746 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022038 (s)