News Flash:

Distribuitorii si retailerii farma vor ca noile termene de plata din industrie sa se aplice si retroactiv

6 Martie 2013
1040 Vizualizari | 0 Comentarii
Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADRFR) saluta intentia Guvernului de a reduce termenele de plata, dar considera ca solutia asumarii unui termen de 60 de zile pentru noile plati, lasand datoriile actuale, in valoare de peste 1 miliard euro, sa fie onorate la termene de peste 300 de zile, nu este o varianta fezabila.
ADRF considera ca reducerea termenelor de plata in domeniul sanatatii ar trebui sa se faca gradual pentru toate datoriile din sistem si nu imediat, doar pentru facturile emise dupa 16 martie. Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici reprezinta interesele a peste 50% din piata de distributie farmaceutica din Romania si a aproximativ 1.000 de farmacii de lant.
Resursele financiare identificate la nivel guvernamental ar trebui sa fie utilizate pentru reducerea termenelor de plata aferente intregii datorii existente, la un nivel de onorare care sa se situeze initial la 210 zile (termen contractual asumat in prezent) si, ulterior, gradual, la un nivel mai scazut, sunt de parere reprezentantii asociatiei.
"Noi solicitam respectarea, intr-o prima etapa, a termenului actual de decontare, ceea ce ar reprezenta o reducere cu peste 90 de zile fata de actualul termen de decontare, aplicabil pentru tot soldul inregistrat in acest moment, si nu diferentiat in functie de momentul emiterii - inainte sau dupa luna martie 2013. Practic, simpla angajare pe directia reducerii reale a termenelor de plata reprezinta din punctul nostru de vedere un angajament concret, mult mai relevant decat angajamentul implementarii unei Directive aproape imposibil de respectat in prezent pentru Romania'', a declarat Robert Popescu, presedintele ADRFR.
In conditiile in care respectarea Directivei 2011/7/UE la nivelul intregii economii romanesti este cel putin improbabila, daca nu imposibila, si stiind ca alte tari europene, cu o economie mai puternica decat a tarii noastre, au declarat deja ca nu o pot implementa, distribuitorii si farmacistii de lant considera ca o abordare prudenta si pragmatica este preferabila unui efort de neinteles pentru achitarea unor facturi inca neemise, pe fondul existentei unor arierate semnificative in sistem.
"Implementarea graduala a noilor termene de plata pentru toate sumele restante, nu doar pentru cele inregistrate dupa 16 martie, este solutia viabila si potrivita atat pentru respectarea angajamentelor guvernamentale luate in fata organismelor internationale, cat si pentru evitarea tensionarii unui sistem farmaceutic care, in ciuda problemelor cu care se confrunta, functioneaza si nu inregistreaza in prezent blocaje in livrarile cu medicamente. Sustinem reducerea graduala a termenelor de plata, cu mentionarea acestora in contractul-cadru ce urmeaza a fi semnat pentru perioada 2013-2014, urmat de reduceri ulterioare confirmarii faptului ca aceste termene pot fi respectate", mentioneaza Robert Popescu.
ADRFR subliniaza faptul ca promisiuni de plata foarte agresive pot genera asteptari nerealiste din partea unora dintre actorii sistemului farmaceutic, in special din zona productiei de medicamente, care, daca nu vor fi onorate, risca sa conduca la posibile blocaje in aprovizionarea cu medicamente catre piata, cu toate consecintele negative ce decurg pentru pacienti. (sursa: capital.ro)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

adrf distributie farmaceutica farmacii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1913 (s) | 23 queries | Mysql time :0.049674 (s)