News Flash:

Realitatea frecventa a diagnosticelor din medicina dentara

Disfunctiile articulatiei temporo-mandibulare

4 Februarie 2011
4174 Vizualizari | 0 Comentarii
De cele mai multe ori, simptomatologia care tradeaza afectarea articulatiei temporo-mandibulare trece neobservata de pacient, primul semnal de alarma fiind dat in majoritatea cazurilor de dureri insuportabile la deschiderea gurii, in timpul masticatiei sau de situatia in care gura nu mai poate fi inchisa.

Tabloul clinic al patologiei articulatiei temporo-mandibulare reprezinta suma unui cumul factorial ce evolueaza latent, se insumeaza discret, insa poate fi detectat precoce, ceea ce faciliteaza foarte mult terapia conservatoare, tinand la distanta interventiile chirurgicale corective. Astfel, in momentul in care un dinte nu mai poate fi salvat, acesta este extras, de cele mai multe ori extractiile putand cuprinde tot grupul molar, respectiv premolar, ceea ce inseamna ca pacientul isi directioneaza masticatia predilect pe partea integra. In aceste situatii, miscarile efectuate de mandibula sunt incorecte, cele doua articulatii de partea dreapta, respectiv stanga fiind caracterizate de miscari asimetrice si solicitari diferite.

Alte situatii, generate de complicatiile edentatiei (absenta dintilor), reprezentate de migrarile dintilor vecini sau antagonisti spre spatiul ramas liber, creeaza o intreaga dezordine in modalitatea in care pacientul isi coopteaza cele doua arcade sau realizeaza diferitele miscari de lateralitate in timpul derularii functiilor masticatorii. Efectele musculaturii manducatoare sunt cunoscute ca avand un rol important in declansarea patologiei articulatiei temporo-mandibulare (ATM).

Terapia conservatoare de reabilitare a echilibrului la nivelul ATM parcurge un algoritm complex si trebuie sa preceada orice modalitate de protezare finala ce poate fi ancorata in arealul celor mai actuale solutii terapeutice. Purtarea gutierelor, acele dispozitive usor de suportat de pacient, prin intermediul modalitatilor actuale de realizare (termoformare), corelate cu metode noninvazive de pregatire nespecifica, cum este ozonoterapia, creeaza conditiile unei reabilitari corecte, pe care o realizeaza intr-un prim timp protezarea provizorie, urmata de cea definitiva.

Aceasta patologie este deosebit de complexa si este foarte important sa poata fi decelate precoce simptomele, pentru a ramane in sfera conservatoare. Intr-un articol viitor, grefat pe aceasta problematica, vom detalia bruxismul, o maladie a civilizatiei actuale. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

complicatiile edentatiei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1581 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020506 (s)