News Flash:

Dischinezia biliara. Alimente permise si interzise

25 Martie 2011
10283 Vizualizari | 0 Comentarii

Dischinezia biliara sau fierea lenesa este o tulburare de evacuare a veziculei biliare. Este afectata fie vezicula biliara, fie canalul coledoc, prin care bila circula de la vezicula biliara la duoden.

Boala este intalnita in special la femei, in jurul varstei de 40 de ani. Dischinezia biliara apare, de obicei, din cauza obiceiurilor alimentare gresite sau a unor tulburari ale organelor invecinate (colita, gastrita sau chiar boli ginecologice).

Simptome
Cele mai frecvente simptome in dischinezia biliara sunt:

- jena sub coaste sau in epigastru (capul pieptului);
- dureri in aceeasi zona cu urmatoarele caracteristici: moderate, dar pacientul nu isi poate continua munca; constante; durerea poate iradia catre omoplatul drept; durerile apar de obicei noaptea; durerea nu este modificata de miscarile corpului, ale intestinului sau medicamente antiacide;
- balonare abdominala;
- greata, varsaturi;
- gust amar;
- dureri de cap.

Iata care sunt alimentele permise si interzise in dischinezia biliara:
Alimente permise

Supe: supe de legume, fara grasimi sau rantas, sarate moderat, supe de fulgi de ovaz, de orez, gris;

Legume: fasole verde, morcovi, dovlecei, gulii, conopida, spanac, salata verde, laptuci, rosii, sub forma de salate sau pregatite fara ceapa ori rantasuri si cu unt sau untdelemn crud (soteuri, sau piureuri);

Cartofi copti in coaja sau fierti, serviti cu putin unt sau ulei, cu branza de vaca ori sub forma de piure cu lapte;

Carne (vita, vitel, miel, iepure de casa) slaba, curatata de piele, fascii si grasime si de preferat alba (pui, gaina, curca), pregatita prin fierbere sau la gratar (mai tarziu, dupa ameliorarea bolii), sunca de Praga, parizer, crenvursti;

Peste slab (salau, stiuca, biban);

Grasimi: unt, untdelemn, ulei de masline (proaspete);

Oua moi. Se consuma cu prudenta, dupa ameliorarea simptomelor. In caz de toleranta buna pot fi utilizate sistematic;

Lapte si lactate: lapte dulce smantanit, lapte batut, iaurt smantanit, kefir, branza dulce de vaca, urda, branza de Olanda;

Paste fainoase: gris, orez, macaroane, fidea, tapioca, fulgi de ovaz, in supe, budinci, sau fierte si completate la masa cu unt proaspat, branza dulce, lapte;

Paine: prajita, paine veche de o zi, biscuiti;

Dulciuri si prajituri: pregatite cu putine oua si foarte putina grasime, prajituri uscate, prajituri cu miere, aluaturi fragede, tarte cu fructe sau marmelada, placinta cu mere sau branza dulce; gemuri, dulceturi, miere;

Fructe (crude, coapte la cuptor, sub forma de compoturi, gem, jeleuri): mere, prune, citrice, fragi, capsuni, zmeura, pepene verde, struguri, smochine;

Bauturi: apa minerala (Olanesti, Calimanesti, Sangeorz, Slanic Moldova), limonada, sucuri de fructe, ceaiuri de plante (menta, sunatoare, musetel, tei, macese).

Alimente interzise
Supe: supe grase;

Legume: legume uscate (fasole, linte, mazare), mazare verde, sparanghel, varza, vinete, rosii in cantitati mari si necojite, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapa, usturoi, telina, praz, muraturile;

Carne: de porc, rata, gasca, vanat, carnea prajita, carnea conservata prin afumare, mezeluri, sunca grasa, organe (creier, rinichi, ficat, plamani);

Peste gras (nisetru, cega, somn, morun, sardele, heringi), icre de peste, raci, fructe de mare;

Grasimi: untura, slanina;

Oua sub forma de omleta, ochiuri prajite, maioneza;

Lapte si lactate: lapte nesmantanit, branzeturi fermentate, smantana;

Paine: calda, paine neagra, biscuiti preparati cu grasime sau cacao;

Dulciuri si prajituri: cu creme grase, pregatite cu oua, cacao, frisca ori grasime, tort, inghetata, ciocolata;

Fructe: nuci, alune, migdale, masline;

Condimente: piper, hrean, boia, dafin, mustar, otet;

Bauturi: cafea, bauturi pe baza de cola, alcool (bere, vin, tuica, etc.).

Sfaturi pentru bolnavii care sufera de dischinezie biliara

1. Mestecati bine alimentele si nu mancati in graba.
2. Mancati 4-5 mese pe zi (se recomanda mese mici si fractionate), in locul a meselor rare si consistente.
3. Dupa mesele principale stati culcat aproximativ o jumatate de ora.
4. Grasimile permise vor fi consumate crude prin adaugare la masa in farfurie si in cantitati foarte mici (40-50g/zi).
5. Supele de carne se consuma cu prudenta si doar dupa indepartarea grasimii de la suprafata.
6. Evitati sosurile, rantasurile, tocanele, tocaturile, papricasul.
7. Lichidele se vor consuma doar la sfarsitul mesei.
8. Sarea trebuie consumata in cantitati moderate.
9. Renuntati la fumat.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dischinezia biliara simptome alimente permise alimente interzise
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1745 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014444 (s)