News Flash:

Diferente intre laptele pasteurizat si cel UHT

17 Decembrie 2010
7676 Vizualizari | 0 Comentarii
Ambele sunt produse ambalate iar pentru a intelege mai bine cum sunt preparate este important sa stim si ce se intampla cu el dupa ce este colectat de la ferma. Laptele crud este racit instant si transportat catre producator. Este importanta aceasta racire, deoarece dupa mulgere, laptele are o temperatura de 37 grade Celsius, fiind mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Inactivarea tuturor microorganismelor nesanatoase este cu atat mai eficienta cu cat temperatura de prelucrare a laptelui este mai ridicata (peste 100 grade Celsius). Prelucrarea laptelui in fabrica prespune un tratament termic foarte scurt.


Laptele pasteurizat
si cel UHT nu necesita fierbere, deoarece atat pasteurizarea, cat si ultrapasteurizarea presupun incalzirea laptelui la o temperatura foarte înalta (insa diferita) pentru distrugerea patogenilor, procesul fiind urmat de o racire instanta. Cu cat este mentinut la o temperatura inalta mai putin timp, cu atat calitatea laptelui este mai buna. Acest efect de "soc termic" este mai bland decat fierberea laptelui acasa care trebuie sa stea mai mult timp pe foc pentru a ajunge la fierbere.

Pasteurizare vs UHT

1. Laptele pasteurizat este incalzit la 72-75 grade Celsius, temperatura la care se mentine 15-20 de secunde inainte de a fi racit.
Laptele UHT este incalzit la 140 grade Celsius, fiind mentinut 4 secunde înainte de racire.

2. Prin pasteurizare se elimina 99,99% din bacteriile initiale, dar nu si sporii care pot sa germineze dupa desfacerea cutiei.
Prin ultrapasteurizare se distrug atat bacteriile, cat si sporii. Astfel, prin tratamentul termic de temperatura ultrainalta se inlatura orice bacterie periculoasa.

3. Laptele UHT nu necesita refrigerare, de aceea se poate pastra la orice temperatura, insa dupa desfacerea cutiei se tine la rece.
Laptele pasteurizat trebuie pastrat la frigider inainte si dupa desfacerea cutiei.

4. Laptele pasteurizat are termen de valabilitate de 5-15 zile, daca a fost pastrat la temperatura optima.
Laptele UHT rezista cel putin 6 luni fara refrigerare si conservanti, timp in care nu isi modifica textura, culoarea, gustul sau valoarea nutritionala.

5. Nutrientii din laptele UHT sunt mult mai bine conservati decat in cel pasteurizat pentru ca produsul este adus la o temperatura foarte mare în doar cateva secunde.

Laptele la cutie, o alegere sigura
Deoarece sticlele PET si pungile nu se pot steriliza, laptele la cutie este o optiune mult mai sigura, deoarece este ambalat dupa reguli stricte de igiena si tehnologie aseptica. Ambalajul din carton are mai multe straturi, iar materia prima e celuloza, în proportie de 75%, ceea ce îi ofera stabilitate si fermitate, 20% polietilena care sigileaza produsul in interior, iar restul de 5% e aluminiu (intre stratul de polietilena si carton fara sa intre in contact cu produsul), care protejeaza produsul de actiunea nociva a oxigenului si a luminii, marindu-i termenul de valabilitate.


laptele laptele pasteurizat uht
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1432 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014592 (s)