News Flash:

Diferenta nu prea buna dintre produsele organice si cele clasice

26 Februarie 2016
631 Vizualizari | 0 Comentarii
In timp ce numarul de produse organice au invadat rapid rafturile marketurilor in ultimii zece ani, oamenii de stiinta au descoperit ca fructele si legumele cultivate ecologic, in comparatie cu cele obisnuite, nu sunt chiar atat de diferite in ceea ce priveste continutul nutritiv.
O analiza a mai mult de 200 de lucrari stiintifice a constatat ca exista, de fapt, unele diferente in produsele din carne si lactate. De fapt, rezultatele arata ca laptele si produsele organice din carne contin in jur de 50 la suta mai multi acizi grasi omega-3 decat produsele neecologice. Potrivit expertilor, aceste date nu sunt suficient pentru a face o diferenta globala in aportul alimentar. Iar diferenta este rezultatul modului in care animalele au fost crescute, nu neaparat faptul ca sunt "organice" sau daca au fost sau nu expuse la pesticide sau ingrasaminte. 

5 alimente care sunt sanatoase si fara sa fie organice
 
Exista o multime de motive pentru a fi "pentru" sau "contra" produselor organice, si nu exista nici o indoiala ca aceasta este o problema controversata pentru multi oameni. "Oamenii aleg laptele si carnea organica din trei motive principale: starea imbunatatita a animalelor, efectele pozitive ale agriculturii ecologice asupra mediului si beneficiile pentru sanatate. Dar mai putin se stie despre impactul asupra calitatii nutritive", a declarat cercetatorul Carlo Leifert de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie, potrivit descopera.ro. 
Pentru a determina impactul asupra calitatii nutritive a produselor organice, echipa a analizat 170 de cercetari a diverse produse lactate de origine animala (inclusiv branza si unt) si 67 de lucrari privind diferite tipuri de carne. Studiul cercetatorilor de la Universitatea Newcastle este cel mai mare de acest gen. Ei au descoperit ca carnea organica a continut 47 la suta mai multi acizi medii grasi omega-3 decat carnea obisnuita, in timp ce produsele lactate organice au avut in medie 56 la suta mai mult. Dar, in ciuda cresterii omega-3, produsele organice nu au avut un continut de grasime mai mare, per ansamblu. Ceea ce sugereaza ca ele au un raport mai favorabil de grasimi. 

Secrete pentru o viata sanatoasa, fara multi bani
 
"Omega-3 au o legatura cu reducerea bolilor cardiovasculare, cu imbunatatirea dezvoltarii neurologice si a sistemului imunitar. A fost constatat ca produsele organice au niveluri mai ridicate de vitamina E si carotenoide", a explicat un alt cercetator, Chris Seal. Dar pe cealalta parte, laptele organic si carnea contin cu 74 la suta mai putin iod decat produsele obisnuite."Acest lucru trebuie stiut mai ales de femeile gravide, pentru care Iodul este un nutrient esential in asigurarea dezvoltarii sanatoase a copilului”, a declarat Ian Givens, profesor de nutritie la Universitatea Reading, Marea Britanie, care nu a fost implicat in cercetare.
"In medie, consumul pe zi de acizi grasi omega-3 este aproximativ de 2,2 g. Iar trecerea de la laptele conventional la cel ecologic va creste admisia pana la aproximativ 33 de mg pe zi. Ceea ce ar insemna o crestere de doar 1,5 la suta in dieta noastra totala. Iar astfel de modificari mici putin probabil sa reprezinte orice beneficiu nutritiv”, a explicat Ian Givens. Totodata, trecerea la laptele organic ar oferi cu 14 la suta mai putin din necesarul zilnic de iod pentru adulti. Pe baza acestor calcule, Givens sustine ca beneficiile nutritive ale produselor anorganice de fapt depasesc beneficiile celor organice. 

produse organice continutul nutritiv carne lactate aportul alimentar
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1693 (s) | 23 queries | Mysql time :0.030736 (s)