News Flash:

Dieta vegana creste riscul de ateroscleroza

15 August 2011
2782 Vizualizari | 0 Comentarii

Persoanele care urmeaza dieta vegana - vegetarienii stricti care nu consuma niciun fel de carne sau vreun produs de origine animala - se pot confrunta cu un risc mai crescut de a dezvolta boli ale sangelui sau ateroscleroza, afectiuni care pot duce pana la atrac cerebral, arata o cercetare recenta publicata in revista „Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Numeroase studii au demonstrat ca aceia care consuma carne sunt mai expusi pericolului de a face boli cardiovasculare decat vegetarienii. Acestia din urma insa au o imunitate mai scazuta decat carnivorii, pentru ca din dieta lor lipsesc cativa nutrienti-cheie, printre care fierul, zinc, vitamina B12 si acizii grasi Omega3.

Daca o dieta vegana echilibrata poate furniza suficiente proteine pentru organism, nu acelasi lucru se poate spune si in cazul acizilor grasi. Astfel, nivelul de homocisteina din sange poate fi crescut, in timp ce acela al HDL-ului (colesterolul bun) poate fi crescuta. Ambii sunt factori favorizanti ai bolilor cardiace.

In acest context, specialistii recomanda ca atat veganii, cat si vegetarienii moderati, sa creasca in dieta lor aportul de acizi grasi Omega 3 si vitamina B12. Surse bune de Omega3 se afla in somon si alti pesti grasi, alune de padure si nuci. Vitamina B12 o regasim in fructele de mare, oua si lapte, dar si in suplimente nutritive.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dieta vegana ateroscleroza
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1591 (s) | 23 queries | Mysql time :0.018184 (s)