News Flash:

Dieta in ulcerul gastric si duodenal

17 August 2011
3443 Vizualizari | 0 Comentarii

Regimul dietetic in ulcerul gastric are o importanta deosebita. Trebuie diferentiat insa regimul recomandat in faza de criza a bolii ulceroase de cel administrat in perioada de liniste a ulcerului.

Criza ulceroasa poate fi precipitata de mesele neregulate, abundente, luate in conditii de tensiune nervoasa, de consumul de alcool, cafea, condimente sau de pranzuri bogate in grasimi prajite. In asemenea situatie de acutizare a ulcerului, dieta trebuie sa elimine sau sa reduca alimentele cu volum crescut si cu structura chimica inadecvata, pentru a evita stimularea suplimentara a secretiei gastrice si iritarea mucoasei gastrice (supe de carne sau de oase, grasimi prajite, rantasuri, condimente, alcool). De asemenea, vor fi evitate alimentele prea calde sau prea reci.

Semnele care tradeaza ulcerul gastric si duodenal 

In criza dureroasa se vor alege alimente cu o capacitate cat mai mare de neutralizare. Pana nu de mult, se recomanda consumarea laptelui dulce din doua in doua ore ziua si din patru in patru ore noaptea, pentru ca neutralizarea produsa de acesta tine cam o ora. Pe masura ce durerile cedau, se introduceau supe strecurate cu orez, fulgi de ovaz, oua fierte moi, piure de legume, branza de vaci. Astazi insa efectul benefic al laptelui in criza ulceroasa este contestat si dietele lactate nu se mai folosesc si se considera ca pot chiar inrautati boala. Chiar daca la inceput produce neutralizarea dorita a acidului din stomac, se pare ca ulterior se produce o secretie mult crescuta de acid, prin anumite mecanisme hormonale. La fel si mesele dese, care, prin prezenta alimentelor in stomac, stimuleaza secretia gastrica, vor avea efectul nedorit de stimulare a aciditatii.

Dieta in crizele acute de ulcer
Oricum, dieta in perioada acuta ramane una de crutare. Ea se va continua in primele doua-trei saptamani cu supa din cereale sau de zarzavat, paine uscata (nu prajita), cartofi (piure sau copti), paste fainoase, preparate din aluat fiert, compot. Varza si alte cateva legume verzi contin un factor antiulceros, numit „vitamina U", care favorizeaza vindecarea eroziunilor mucoasei gastrice sau duodenale.

Folosirea sucului de varza se pare ca grabeste vindecarea ulcerului. Pentru o asemenea cura, varza va fi stoarsa proaspata, deci nefiarta, pentru a nu-i distruge factorii activi. Se poate combina in raport de 3/1 cu suc de telina la cei care nu suporta varza singura. Si telina contine acelasi factor protectiv. Pentru un litru de suc sunt necesare 2,5 kg de varza proaspata, verde. Varza murata sau tinuta la temperatura camerei, ca si sucul de altfel, in doua-trei zile isi pierde calitatea. Sucul va fi consumat cate 200 ml de patru-cinci ori pe zi. La inceputul tratamentului pot aparea balonari, dureri abdominale, constipatie, dar dupa trei-cinci zile de tratament, de obicei aceste tulburari dispar. Daca persista, se poate intrerupe o zi tratamentul, apoi se incearca reluarea lui.

Un efect alcalin, deci benefic, asupra activitatii gastrice au si cartofii, care pot neutraliza aciditatea gastrica, avand in plus si un bogat continut in vitamina C. Migdalele uscate, dulci, bine mestecate, reduc aciditatea sucului gastric, scazand producerea de acid. La fel si maslinele coapte (nu si cele conservate in otet), care pot fi folosite in cantitate de 4-6 la o masa.

Este de remarcat asocierea dintre prezenta ulcerului si hipoglicemie (scaderea nivelului zaharului in sange) si de aceea, la bolnavii diabetici mai ales, care folosesc medicamente hipoglicemiante, echilibrul trebuie sa fie mentinut constant. Pe de alta parte, si aportul crescut de zahar (sub diferite forme) poate stimula cresterea secretiei gastrice de acid cu pana la 20%.

Dieta in perioada de liniste a ulcerului
In perioada de liniste a ulcerului, bolnavul poate consuma ceai, branza de vaci, fulgi de ovaz, orez, fidea, taietei, gris, spaghete, oua fierte moi, paine (dar nu proaspata, ci veche de o zi), supe mucilaginoase, de cartofi, de legume, prajituri de casa, biscuiti.

Dintre legume, sunt indicate: conopida, cartofii, dovleceii, morcovii sub forma de piure, sote, fierturi, sufleuri, budinci. Se vor evita prajelile si rantasurile. Sunt contraindicate zarzavaturile crude, tari (castravetii, ridichile, gogosarii), maioneza, ouale tari, muraturile si condimentele. Cafeaua si bauturile cu continut de cafeina stimuleaza secretia gastrica si nu trebuie folosite.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1542 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013919 (s)