News Flash:

Dieta in pancreatita

18 August 2011
20959 Vizualizari | 0 Comentarii

Pancreatita este o inflamatie a pancreasului. Ea este o boala foarte grave, in anumite situatii putand pune in pericol viata. Dupa litiaza biliara, a doua cauza ca frecventa, incriminata in producerea acestei boli, este consumul de alcool, prin efectul sau toxic asupra pancreasului.

Crizele de pancreatita acuta se declanseaza, de regula, in plina sanatate, debutand brusc la obezi, marii gurmanzi, dupa un exces alimentar si alcoolic, prin dureri extrem de intense, localizate in partea de sus a abdomenului. Unii bolnavi au mai prezentat asemenea crize si in trecut, dar de o intensitate mai redusa si care au fost, de cele mai multe ori, neobservate. Tratamentul bolii este complex si se realizeaza numai la spital.

Pancreatita cronica reprezinta o pierdere progresiva a functionalitatii pancreasului, in urma unor episoade repetate de pancreatita acuta, de intensitate redusa. Si in acest caz, consumul de alcool este factorul favorizant major. Practic, orice persoana care consuma zilnic o cantitate chiar redusa de alcool va face, in decurs de 5-8 ani, pancreatita cronica.

Crizele dureroase, specifice acestei boli, sunt si ele precipitate de alcool, de pranzurile consistente si sunt insotite de balonare, greturi si varsaturi. In asemenea situatii este utila corectarea deficitului de enzime pancreatice cu medicamente precum Triferment, Festal, Zymogen.

Dieta in pancreatita cronica
In perioada de criza bolnavul trebuie sa posteasca, ingerand numai apa pana la disparitia simptomelor majore. Aportul de lichide este esntial. Dupa trecerea fazei acute, se recomanda o dieta usoara (ceai, paine prajita, mucilagii), divizata in cinci mese mici. Ratia de grasimi va fi diminuata la cel mult 25g/zi sub forma grasimilor emulsionate, din cauza deficitului de enzime pancreatice.

De asemenea, trebuie evitati factorii care stimuleaza secretia gastrica si pancreatica (supraalimentatie, alimente care contin cofeina, condimentele, produsele care contin otet). Aportul glucidic trebuie de asemenea redus, evitand toate produsele zaharoase, siropurile, prajiturile si oricare alte deserturi.

Restrictii alimentare
Fructele foarte dulci, ca strugurii, smochinele, curmalele, sunt alimente concentrate, care trebuie evitate un an de la inceperea dietei, dupa care pot fi introduse progresiv. Laptele poate induce hipoglicemie prin continutul sau de leucina. Cerealele rafinate, incluzand painea alba, macaroanele, orezul, trebuie inlocuite cu produse integrale.

Trebuie evitate, de asemenea, toate bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar sau inlocuitori, utilizand in locul lor fructe proaspete. Din cauza asocierii frecvente a pancreatitei cu hipertri-gliceridemia, privita in ansamblu, dieta trebuie sa fie hiperproteica, cu o cantitate moderata de hidrati de carbon si hipolipidica.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pancreatita pancreatita cronica restrictii alimentare
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1629 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012401 (s)