News Flash:

Dieta in diabetul zaharat

24 August 2011
3236 Vizualizari | 0 Comentarii

Exista doua tipuri de diabet, tip 1 sau al copilului, datorat unui deficit absolut de insulina - hormonul pancreatic ce ajuta la metabolizarea glucozei din sange, si tip 2 sau al adultului varstnic, caracterizat prin rezistenta periferica a tesuturilor la actiunea insulinei. 

Pentru ambele forme de boala, dieta este elementul constant al tratamentului si poate reprezenta, cel putin pentru unele forme de boala, singurul element terapeutic. Alturi de dieta, tratamentul include administrarea de antibiotice orale si insulin. Studiile au aratat ca mai mult de jumatate dintre diabetici nu reusesc sa tina regimul dietetic indicat, in ciuda faptului ca nu este foarte restrictive. Iata in ce consta dieta in diabetul zaharat:

Alimentele permise fara restrictii datorita continutului scazut de glucide, sub 10%, sunt: morcovii, telina, sfecla, ceapa uscata, usturoiul, legumele verzi, rosiile, salata, varza, ardeiul, prazul, vinetele, laptele si produsele lactate, carnea si derivatele din carne. 

Alimente interzise datorita continutului mare de glucide: fainuri, zahar, miere, ciocolata, rahat, malt, biscuiti, prajituri, dulceata, marmelada, lapte condensate, inghetata, bere si vin dulce, must, lichioruri, siropuri, legume uscate, castane, struguri, smochine, prune uscate, stafide, curmale uscate, perele pergamute. Aceste alimente au un continut glucidic variind intre 55% si 100%.

Alimente permise, dar limitat
Paine alba, paine graham, cartofi, orez, paste fainoase, fasole boabe, mazare boabe, fructele proaspete, sucurile din fructe - continutul lor glucidic variaza intre 10 si 50%. Orezul, pastele fainoase, fasolea si mazarea se vor cantari fierte, deoarece uscate continutul lor glucidic creste la 75-90%.

Caracteristicile dietei diabeticului
In alcatuirea oricarei diete trebuie sa se tina seama de cateva elemente de baza: cantitatea de calorii ce urmeaza a fi consumata zilnic, procentul si tipul de glucide, proteine, lipide permise, aportul de fibre alimentare, de sodiu - adica de sare, cantitatea de alcool permisa si indulcitorii folositi.

1. Glucidele recomandate diabeticilor sunt glucidele complexe, care se absorb in timp mai indelungat si nu cresc brusc glicemia postprandial, cum sunt cele din lactate, cereale integrale,  cartofi. 

Glucidele simple, rapid absorbite, cum sunt cele din zahar, miere, dulciuri concentrate, cresc rapid glicemia si sunt interzise pacientului diabetic, cu exceptia unor cazuri de diabet zaharat tip 1 bine echilibrate sau in cazurile de hipoglicemie, ce pot aparea in cursul tratamentului sau in urma unor eforturi fizice intense.

2. Consumul de sare
Prezenta hipertensiunii arteriale asociate diabetului sau a nefropatiei diabetice implica reducerea consumului de sare la mai putin de 7 g zilnic, ceea ce inseamna doar sarea continuta in paine si in mod natural in carne si legume, fara adaos suplimentar la gatit sau la masa. E intr-adevar nevoie de un exercitiu de vointa, apoi totul va decurge mult mai usor. 

3. Lipidele
Continutul de lipide in dieta diabetica a fost subiectul unor discutii aprinse in cercurile de specialitate, deoarece s-a propus ca, la diabeticii ce prezinta asociat obezitate, limitarea aportului glucidic sa se faca prin inlocuirea acestora cu uleiuri mononesaturate noncolesterolice (uleiul de masline, de nuci sau avocado). Raportul glucide/lipide al pacientului se stabileste individualizat, in functie de raspunsul glicemic, raspunsul terapiei insulinice si de activitatea fizica. Aportul zilnic de colesterol nu trebuie sa depaseasca 300mg. 

4. Fibrele alimentare
Sunt glucide nedigerabile pentru om, dar a caror importanta in economia organismului este foarte mare. Ele pot fi solubile - pectine, gume, mucilagii - din boabele leguminoaselor, coaja merelor, boabele de orz sau insolubile - celuloza, lignina - din cereale, tarate. 

Cele solubile scad absorbtia substantelor nutritive si, implicit, a glucidelor, impiedicand hiperglicemiile postprandiale, in timp ce fibrele insolubile accelereaza tranzitul intestinal, cu efecte benefice asupra colonului. 

S-a dovedit ca un continut ridicat de fibre solubile in dieta are efecte favorabile si asupra nivelului sangvin al colesterolului. Se recomanda o cantitate de 25-30g/zi de fibre, atat solubile cat si insolubile - coaja unui mar si o lingura de tarate, singurul risc legat de excesul de fibre fiind scaderea absorbtiei calciului si accentuarea unei eventuale osteoporoze. 

5. Proteinele pot fi folosite in alimentatia diabeticului fara restrictii, atata timp cat nu exista complicatii ale diabetului. Se prefera carnea de pasare, pui sau vitel, in scopul mentinerii unui nivel scazut al grasimilor animale continute, deoarece diabetul este o disfunctie metabolica in care este afectat si metabolismul lipidic, nu doar cel glucidic. 

In cazul in care diabetul este complicat cu nefropatie diabetica - afectare renala secundara - aportul proteic trebuie sa fie <1g/kg corp/zi. 

In principiu, un diabetic fara complicatii poate consuma aproximativ 150-200g carne slaba pe zi, fiarta sau fripta.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

alimente interzise lipidele fibrele alimentare proteinele
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1730 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022335 (s)