News Flash:

Dieta hipertensivilor

14 Octombrie 2011
2361 Vizualizari | 0 Comentarii

Hipertensiunea arteriala (HTA) este considerata cea mai raspandita afectiune cronica, dar totodata si un important factor de risc pentru accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic si alte asemenea maladii cu un potential mortal ridicat. Exista, desigur, tratamente medicamentoase diverse care tin boala sub control, insa, bolnavii care doresc sa previna sau sa trateze aceasta afectiune trebuie sa puna mare accent si pe alimentatie. Iata alimente care ar trebui evitate si alimente benefice din dieta hipertensivilor

Alimente de evitat
1. Sarea
Pacientii cu afectiuni renale sau cardiovasculare trebuie sa reduca consumul de sare, deoarece in cazul lor organismul elimina cu dificultate sodiul. Trebuie insa stiut ca nu toate persoanele cu HTA sunt sensibile la sare. Iti poti testa sensibilitatea prin adoptarea unei diete cu un continut sarac in sare, timp de 2-3 saptamani, dupa care se va face o reevaluare a bolii. Sodiul este prezent in majoritatea alimentelor procesate, motiv pentru care pacientul trebuie sa citeasca cu atentie informatiile nutritionale ale produselor cumparate. De asemenea, chiar daca o persoana este sanatoasa aceasta nu ar trebui sa consume mai mult de 2,4 grame de sodiu pe zi.

2. Grasimile saturate
Reducerea cantitatii de grasimi si colesterol poate conduce la scaderea presiunii sangvine, dar ajuta si la scaderea in greutate, fapt care, pe termen lung, va reduce riscul de complicatii ale HTA. Totodata, este indicat ca pacientul sa reduca grasimile si colesterolul deoarece hipertensiunea creste riscul aparitiei arterosclerozei (depunerea de grasimi pe peretii interiori ai vaselor, proces ce impiedica circulatia normala a sangelui). Cea mai mare cantitate de grasimi este continuta in astfel de produse precum: oua, ficat etc.

3. Proteine
Exista cazuri de HTA severa care necesita restrictionarea consumului de proteine, insa aceasta decizie ii apartine doar medicului curant, care ii va recomanda pacientului o anumita cantitate de proteine in functie de greutatea corporala si de testele sangvine.

Alimente benefice hipertensivilor
1. Fructe si legume proaspete
Pentru reglarea presiunii arteriale sunt indicate fructele si legumele cu un continut ridicat de potasiu (element-cheie in mecanismul de reglare a presiunii sangelui), magneziu si calciu. Astfel, cartofii, caisele, bananele, vinetele, legumele cu frunze, fasolea, mazarea, ardeii, perele, dovleacul, rosiile si pepenele verde au un continut ridicat de potasiu.

Broccoli si spanacul sunt o sursa foarte buna de calciu si magneziu. De asemenea, magneziul se gaseste si in legume cu frunze, cum ar fi sfecla si fasolea verde. Totodata, in tratarea hipertensiunii intervin si fibrele care se gasesc in cantitati considerabile tot in fructe si legume. Pacientii care sufera de HTA, dar si de afectiuni renale trebuie sa evite insa alimentele care contin cantitati ridicate de potasiu, deoarece suprasolicita rinichii.  

2. Paste si cereale integrale
Consumul acestora creste aportul de fibre, vitamine si minerale esentiale in tratarea hipertensiunii, cum ar fi potasiul.

3. Lactate  
Pacientii hipertensivi trebuie sa includa in alimentatie laptele, iaurtul si branza. Cantitatea de calciu recomandata adultilor este de 800 miligrame zilnic, iar gravidele sau femeile care alapteaza au nevoie de o cantitate si mai mare. In urma unor studii de specialitate s-a dovedit ca suplimentele de calciu nu sunt la fel de eficiente precum calciul obtinut direct din alimente.

4. Peste proaspat
Acizii grasi omega-3 poseda numeroase calitati benefice generale pentru sistemul cardiovascular, dar previn si complicatiile: infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale etc. Acesti acizi grasi se gasesc in unii pesti precum: sardinele, somonul sau macroul. De asemenea, pestii contin cantitati considerabile de calciu si magneziu, care protejeaza impotriva afectiunilor cardiovasculare. Totodata, trebuie evitat consumul de peste cu un continut ridicat de mercur, cum este tonul, deoarece poate determina cresterea presiunii sangvine.

Dieta pentru hipertensivi

- Cereale si produse din cereale (7-8 portii zilnice): o felie de paine din cereale integrale; un covrig; un pahar cu fulgi de ovaz; cativa covrigei fara sare.
- Legume (4-5 portii zilnic): cartofi; morcovi; rosii.
- Fructe (4-5 portii zilnic): o banana; un mar; o portocala; un pahar cu boabe de struguri.
- Produse lactate (2-3 portii zilnic): un pahar cu lapte si o felie de branza cu un continut scazut de grasimi.
- Carne, peste (2 portii sau mai putin, zilnic): 150 grame de carne slaba, fara pielita, care trebuie pregatita prin fierbere sau la gratar.
- Grasimi si uleiuri (2-3 portii zilnic): o lingurita de margarina; o lingurita ulei de masline sau de rapita; doua linguri de sos pentru salata; o lingura de maioneza cu o cantitate mica de grasimi.
- Alune, seminte si fasole uscata (4 portii pe saptamana): o treime de pahar de migdale, nuci, arahide; un pahar de fasole uscata; linte.
- Dulciuri (5 portii pe saptamana): o lingura de dulceata sau gem; un pahar de inghetata.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

hipertensiunea arteriala dieta hipertensivilor sarea proteine
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1697 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020744 (s)