News Flash:

Dieta bolnavului cu Parkinson

1 Februarie 2019
279 Vizualizari | 0 Comentarii
Parkinson

Maladia Parkinson este determinata de distrugerea progresiva a neuronilor care produc dopamina – un neurotransmitator responsabil de capacitatea corpului de a controla miscarile. Boala incepe sa se manifeste atunci cand dopamina din creier scade cu mai mult de jumatate fata de valorile normale.

Dieta si alimentatia joaca un rol important alaturi de tratamentul care controleaza simptomele bolii, potrivit dr. Dan Raican, medic primar cardilog, pacient care sufera de aceasta afectiune, autorul cartii Stop Parkinson!, noteaza adevarul.ro. Astfel, in functie de recomandarile medicului neurolog si ale celui nutritionist, mesele zilnice trebuie sa contina 6-11 portii de cereale si fainoase. O portie inseamna o felie de paine, o jumatate de cana de cereale sau un biscuit; 3-4 portii de legume si zarzavaturi – o portie insemnand un cartof mijlociu, o jumatate de cana de zarzavaturi fierte sau o jumatate de cana de legume proaspete sau fierte. Fructele trebuie sa fie in 2-4 portii pe zi, o portie fiind egala cu un fruct mediu, trei sferturi de cana de suc, un ciorchine mediu de struguri sau o felie medie de pepene. Carnea, ouale, pestele nu trebuie sa depaseasca 2-3 portii pe zi, o portie insemnand 100 de grame de carne gatita sau 200 de grame de peste gatit; in timp ce lactatele trebuie sa fie 2-3 portii. O portie inseamna o cana cu lapte sau 200 de mililitri de iaurt sau 50 de grame de telemea.

Hidratarea este si ea importanta pentru ca previne constipatia, un simptom cu care se confrunta bolnavii cu Parkinson.  Alcoolul este permis doar ocazional – un pahar de vin sau bere – atata timp cat tratamentul si afectiunile adiacente nu interzic acest lucru. Alimentele recomandate sunt cele bogate in antioxidanti. Acestia pot fi gasiti in varza, ardei gras, cartofi, anghinare; fructe de padure, mere, pere, struguri; cereale, oua; fasole, linte; nuci, alune; ciocolata neagra, vin rosu, cafea, ceai. Pe de alta parte, anumite alimente ingreuneaza digestia si absorbtia medicamentelor in organism. Sunt de evitat consumul de mezeluri si carne sau peste uscat; de branzeturi maturate – cu mucegai, Camembert, Cheddar – de varza murata; de soia si produse din soia, de suplimentele de fier. Toate deciziile legate de dieta trebuie luate doar sub indrumarea medicului, atrage atentia dr. Raican, potrivit sursei citate. A.M.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

boala parkinson dieta parkinson
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1433 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015104 (s)