News Flash:

Dieta bolnavilor de diverticuloza

22 Decembrie 2010
4106 Vizualizari | 0 Comentarii
Legumele sunt o sursa importanta de fibre alimentare
Dieta pentru diverticuloza are drept obiectiv prevenirea inflamatiilor. Recomandarile generale includ cresterea treptata a aporturilor de fibre alimentare, reducerea consumului de cereale rafinate, hidratarea suficienta, reducerea consumului de carne si grasimi, consumul de probiotice si activitatea fizica.


Diverticuloza
este o afectiune care apare frecvent la persoanele trecute de 50 de ani si care se caracterizeaza prin formarea unor pungi anormale in peretele intestinului gros. Aceste pungi poarta denumirea de diverticule. Acestea sunt dilatatii sub forma de deget de manusa care apar in peretele intestinului prin hernierea mucoasei intestinale intre fasciculele musculare. Diverticulii au marimi diferite, de la un bob de mazare pana la dimensiunea unui ou, ei putand fi observati in detaliu in urma efectuarii unei radiografii. Studiile arata ca majoritatea cazurilor de diverticuloza sunt cauzate de alimentatia necorespunzatoare, mai precis un consum lipsit de fibre, dar bogat in carbohidrati rafinati.

Cresterea aportului de fibre
Deficitul de fibre alimentare afecteaza tranzitul intestinal, prin cresterea presiunii intraluminale si afectarea echilibrului florei intestinale. Acesti doi factori contribuie la formarea diverticulilor. Cresterea consumului de fibre poate stabiliza situatia, chiar daca nu a fost demonstrat faptul ca ar putea ameliora echilibrul florei intestinale. Atentie, aportul de fibre alimentare nu trebuie crescut prea rapid!

Aportul recomandat de fibre este de 21 -38 g pe zi, iar majoritatea persoanelor consuma aproximativ 15 g zilnic. Astfel, desi consumul de fibre ar trebui dublat, suplimentarea ar trebui sa se faca cu 5 g de fibre alimentare pe saptamana. Alimentele bogate in fibre sunt fructele, legumele, semintele, painea si alte produse din cereale integrale, dar si leguminoasele.

Hidratarea
O alimentatie bogata in fibre, fara un aport suficient de lichide nu este eficienta, sau poate chiar agrava situatia. In cazul unei diete cu aport crescut de fibre, se recomanda un consum de 3 l de lichide pentru barbati si de 2,2 l pentru femei.

Reducerea consumului de carne si grasimi
Excesul de grasimi si carne este asociat cu un risc sporit de boli diverticulare, deoarece are efectul de a incetini tranzitul intestinal. Se recomanda deci reducerea consumului de unt, margarina, uleiuri vegetale si de maioneza. Pot fi evitate si sortimentele de carne grasa, sosurile, prajelile (deci cea mai mare parte a produselor fast-food) si branzeturile grase.

Consumul de probiotice
Sunt recomandate alimentele ce contin probiotice (iaurt, lapte, branza si unele sucuri) sau procurarea suplimentelor de probiotice ce contin in special Lactobacillus casei.

Activitatea fizica
Sedentarismul dauneaza digestiei, in timp ce activitatea fizica este un complement al unei alimentatii sanatoase si poate preveni formarea diverticulilor.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

diverticuloza diverticule hidratarea activitatea fizica
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1533 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013887 (s)