News Flash:

Dieta alcalina - de ce e bine sa fim atenti la pH-ul corpului nostru?

4 Martie 2013
2747 Vizualizari | 0 Comentarii
Stiati ca mediul acid din interiorul corpului nostru poate favoriza formarea si extinderea tumorilor, bolile cronice, alergiile? Ei bine, pornind de la aceasta prezumtie, s-a nascut ideea unei diete care sa mentina pH-ul organismului la un nivel neutru, aceasta fiind cea mai sigura cale catre o sanatate de fier, scrie evz.ro.
Valoarea pH-ului indica gradul de aciditate, respectiv alcalinitate al unei solutii. În cazul de fata, a fluidelor corpului uman. Cand valoarea este 0, pH-ul este acid, cand este 14, vorbim despre un pH alcalin, iar 7 indica o valoare neutra. În interiorul corpului uman, pH-ul poate sa varieze in functie de organ, iar specialistii sustin ca nici nu trebuie sa fie acelasi peste tot.
De exemplu, la nivelul stomacului, pH-ul inregistreaza valori intre 1,35 si 3,5. Vorbim deci despre un mediu acid, optim pentru a permite digestia alimentelor. Pe de alta parte, sangele in mod normal trebuie sa fie usor alcalin. Valorile pH-ului sangelui ar trebui sa varieze intre 7,35 si 7,45. Urina, in schimb, este acida. 
La pacientii sanatosi, aceasta ar trebui sa aiba un pH intre 5,5 si 6,5. Ph-ul salivei este si el un indicator asupra starii de sanatate a unei persoane, unii medici sustinand ca este chiar mai important decat cel al urinei. Se masoara dimineata, imediat dupa trezire pentru ca pe parcursul zilei poate varia in functie de alimentele consumate. Iar valorile normale ar trebui sa fie cuprinse intre 6,2 si 6,4.
Dieta alcalina?
Pentru ca de multe ori stilul de viata si alimentatia influenteaza in mod negativ valorile pH-ului, nutritionistii recomanda adaptarea unui regim dietetic la nevoia de aciditate sau alcalinitate a organismului. Astfel, se spune ca anumite alimente pot influenta pH-ul, ajutandu-ne sa-l mentinem in limite normale. Dieta alcalina este, in general, vegetariana.
Adeptii sai consuma in special fructe si legume in stare cruda sau preparate la abur, beau foarte multa apa si evita produsele acide precum carnea, pestele, lactatele, alimetele procesate, zaharul, faina alba, cofeina. Cu toate acestea, anumite voci sustin ca organismul nostru este capabil sa-si regleze singur nivelul pH-ului, indiferent de ceea ce mancam.
Totusi, s-a demonstrat stiintific ca o alimentatie bogata in carne scade nivelul pH-ului urinei si favorizeaza aparitia calculilor renali. Asadar, o dieta bazata in special pe cruditati, ce ridica usor valoarea pH-ului urinei comporta mai putine riscuri pentru sanatatea rinichilor, sustine medicul John Asplin, nefrolog si membru al American Society of Nephrology.
De asemenea, multi experti sustin ca dieta alcalina poate proteja oasele impotriva demineralizarii, restabileste echilibrul hormonal, amelioreaza bolile cronice si chiar calmeaza durerile de spate. Pe de alta parte, adversarii acestei diete sustin ca nimic nu este demonstrat si ca nu exista dovezi clare cum ca alimentele alcaline, fructele si legumele ar putea combate cancerul.
Cu toate acestea, multe studii citate de American Cancer Society arata ca incidenta cancerului de colon este mult mai mica in randul vegetarienilor, decat in randul consumatorilor de carne si alimente procesate. 
Desigur, vegetarienii au, in general, un stil de viata mai sanatos, nu consuma alcool, nu fumeaza, prin urmare este dificil de stabilit care anume dintre toti acesti factori determina un risc mai mic de cancer in randul lor.
Inflamatia si dieta alcalina
Exista insa studii care arata ca poluarea si alimentele nesanatoase pot provoca inflamatie in organism, iar de aici si pana la aparitia unor boli grave nu mai este decat un pas. De asemena, ca renuntarea la carne si branzeturi, respectiv consumul de apa cu bicarbonat de sodiu si de caise ar regla pH-ul organismului si, prin urmare, ar reduce riscul de inflamatie.
Expertii sustin ca celulele normale sunt distruse intr-un mediu acid, in timp ce celulele neoplazice se dezvolta perfect intr-un astfel de ambient.
Mai retineti ca toate produsele naturale sunt alcaline. În momentul in care sunt adaugati conservanti, coloranti si alte elemente artificiale, ele devin mai mult sau mai putin acidifiante. 
De asemenea, fructele, inclusiv citricele, au efect alcalinizant odata ajunse in stomac, deoarece reactia chimica dintre mediul acid din stomac si pH-ul acid al fructelor este una bazica. Dieta alcalina se recomanda in special in cazul in care exista boli inflamatorii, ucere sau gastrite.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

valoarea ph-ului alcalinitate ph-ul dieta alcalina
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1453 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013934 (s)