News Flash:

Detartrajul, manopera stomatologica între facultativ si obligatoriu

10 Mai 2011
2801 Vizualizari | 0 Comentarii
prof univ dr Norina Forna
Exista conceptul complet denaturat ca tartrul, acel depozit de la nivelul dintilor, are efect de sustinere a structurilor dentare, dar efectul real este de factor favorizant al bolii parodontale. Pe masura ce boala evolueaza, mobilitatea dentara se accentueaza, ceea ce conduce la pierderea dintilor. Frecventa cazurilor diagnosticate cu boala parodontala este din ce în ce mai mare, conducand la edentatie. Unul dintre factorii favorizanti ai acestei afectiuni de temut este tartrul, neîndepartarea lui la timp agravand maladia deja instalata.

Maniera de realizare a detartrajului a evoluat de la cel mecanic, perceput de pacienti într-o maniera mai neplacuta, la cel ultrasonic sau sonic, care îndeparteaza usor, fara disconfort, tartrul de la nivel dentar.

Detartrajul ultrasonic foloseste ultrasunetele, vibratii mecanice cu o frecventa între 25.000 si 46.000 Hz. Este important efectul de spalare continua în timpul detartrajului. Detartrajul ultrasonic nu se realizeaza la copii, contraindicatii avand  pacientii cu proteze valvulare, pacientii cu peace-maker si pacientele însarcinate. 

Detartrajul sonic utilizeaza propulsia cu aer, producand vibratii în domeniul sonic de 2.300 - 6.300 cicli/sec. Detartrajul sonic este mai eficient decat cel ultrasonic, suprafata cimentului ramanand mult mai neteda. Ca dezavantaje, aceasta tehnica produce aerosoli în cantitate crescuta, un zgomot specific greu de suportat de pacienti.

La sfarsitul sedintei de detartraj trebuie controlate toate suprafetele dentare pentru a îndeparta tartrul rezidual si pentru a finisa suprafetele detartrate cu instrumentar manual sau rotativ: perii, cupe de cauciuc, paste abrazive cu sau fara fluor. 

Detartrajul se recomanda a fi efectuat la o perioada de sase luni, iar în cazul pacientilor cu boli congenitale ale cordului sau dobandite, se doreste o administrare de antibiotice profilactic. Se tine seama de contraindicatiile detartrajului sonic si ultrasonic.

Controalele periodice, coroborate cu sedintele de igienizare, fara a eluda terapia medicamentoasa si mijloacele de imobilizare, sunt elemente esentiale, ce pot modula evolutia. Daca se ajunge în stadiul final al acestei afectiuni de temut, respectiv pierderea dintilor, pacientul nu trebuie sa fie disperat, deoarece exista solutia implantara, combinata cu metodele de augmentare osoasa, în vederea remodelarii suportului afectat si a redarii zambetului de alta data. 

In situatiile în care se realizeaza restaurari protetice în vecinatatea dintilor afectati de boala parodontala, armonizarea cu acestia, în special în cazul protezarilor mobile, se realizeaza prin simularea retractiei gingivale. Un rol esential revine aspectelor interceptive, de periaj corect, de detartraj realizat la sase luni, apoi în acord cu stadiile avansate ale maladiei se trece la terapie medicamentoasa, la utilizarea sinelor de imobilizare sau la terapia protetica. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mobilitatea dentara boala parodontala maladia detartrajul sonic
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1423 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015120 (s)