News Flash:

Despre aceste oua se spune ca sunt cele mai sanatoase

13 Iulie 2016
3629 Vizualizari | 0 Comentarii
Majoritatea gainilor fac oua albe sau in nuante de brun, mai rar verde-albastrui. Rasa Araucana, originara din Chile, dar crescuta si la noi, este una care iti da astfel de oua rare. Ouale de culoare verde-albastrui sunt in voga printre amatorii gastronomi, unii dintre ei sustinand chiar ca acestea ar avea un gust mai bun decat ouale obisnuite de gaina. In orioce caz, culoare lor deosebita le face foarte cautate si, in Occident, ele se pot cumpara, in prezent, din multe supermarketuri.

Sunt mai bune ouale albe sau cele maronii?

O mutatie genetica, cauza culorii neobisnuite
Oamenii de stiinta au fost intrigati de culoarea cojii acestor oua, astfel ca au incercat sa afle ce sta la originea ei. Dupa 4 ani de studii, cercetatorii de la Universitatea din Nottingham au descoperit ca o mutatie genetica este responsabila de producerea acestei culori. Rezultatele au fost publicate in jurnalul PLOS ONE.

Mutatia a aparut, in urma cu 200-500 de ani, la o populatie nativa de gaini din America de Sud (numite gaini Mapuche, dupa numele unui grup etnic care traieste in Chile) si a fost transmisa la descendentii acestora, gainile de rasa Araucana, Ameraucana si altele, crescute in prezent in intreaga lume.

Cum alegi cele mai sanatoase oua. Cum descifrezi codul cu care sunt stampilate

Ce contin ouale gainilor Araucana
Studiile efectuate pe oua au arata ca galbenusul provenit de la gainile Araucana are un continut de grasimi mai ridicat (270 mg/g galbenus) decat cel din ouale de gaina obisnuita (200 mg/g galbenus). De asemenea, ouale Araucana au un raport mai mare intre galbenus si albus (33/100 fata de 23/100).

Luand in considerare greutatea medie a unui ou, ouale Araucan furnizeaza: 4 g lipide; 219 mg colesterol si 0.47 mg carotenoide per portie (un ou), spre deosebire de ouale obisnuite care furnizeaza; 3 g lipide; 213 mg colesterol si 0.50 mg carotenoide per portie.

O caracteristica interesanta este compozitia in acizi grasi a oualor Araucana, care este diferita de cea a oualor de gaina autohtona. Lipidele din galbenusul de oua Araucana au un continut mai ridicat de acizi grasi mononesaturati, de acizi grasi polinesaturati EPA si DHA (acizi omega-3 care se gasesc in cantitati mari in grasimea de peste), si un raport mai bun intre acizii grasi omega-6/omega-3 comparativ cu ouale obisnuite.

"Beneficiile acestor oua sunt ca au o cantitate mai mare de acizi grasi Omega 3. Acesti acizi au efect hipocolesterolemiant, adica scad colesterolul. Aceste oua nu au zero colesterol, ci efectul lor scade colesterolul", explica Lorena Somesan, nutritionist.

Ce se intampla daca mananci cate un galbenus de ou pe zi
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

oua albe rasa araucana
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1683 (s) | 23 queries | Mysql time :0.029942 (s)