News Flash:

Descopera substantele cancerigene din tigari

1 Noiembrie 2011
3465 Vizualizari | 0 Comentarii

Majoritatea fumatorilor stiu ca tutunul contine nicotina, dar pe langa aceasta mai exista aproximativ 4000 de substante chimice daunatoare, dintre care peste 40 sunt cancerigene.

Continutul in nicotina si alte substante depinde de varietatea de tutun, conditiile si metodele de cultura, precum si de pozitia pe planta a frunzelor recoltate (frunzele de la baza plantei contin in general mai putina nicotina). Din aceste motive exista variatii destul de mari ale continutului diferitelor tipuri de tigari de pe piata. De exemplu, continutul de nicotina poate varia intre 0,1 si 1,3 mg/tigareta. Fermentarea (etapa importanta in procesul de prelucrare a tutunului) tinde sa reduca continutul de nicotina si sa creasca continutul altor substante toxice. 

Cele patru etape de renuntare la fumat 

Prelucrarea frunzelor de tutun cuprinde in general trei etape: uscarea la aer, imbatranirea (conservarea timp de 1 sau mai multi ani) si fermentarea.

Toxicitatea tutunului
La prima vedere, identificarea celor peste 4000 de substante chimice din fumul de tutun pare o sarcina insurmontabila. Cercetarile intensive si progresele inregistrate in toxicologie si carcinogeneza din ultimii ani au permis izolarea compusilor cu cea mai crescuta activitate toxica. Dintre toti acestia, monoxidul de carbon si nicotina sunt agentii toxici majori ai fumului de tigara. Dar exista multi altii: oxizi de azot, cianuri, amoniac precum si aldehide volatile. 

Hemoglobina din sangele uman are o afinitate de 210 ori mai mare pentru monoxidul de carbon decat pentru oxigen. Aceasta face ca inhalarea fumului de tigara sa diminueze capacitatea de transport a oxigenului de catre sange. Monoxidul de carbon este fixat de hemoglobina sub forma de carboxihemoglobina, a carei concentratie in sangele fumatorilor atinge 8-9% (fata de 0,5% la nefumatori). 

Testul care iti arata care este gradul dependentei tale de nicotina 

Cancerul cailor respiratorii la fumatori este precipitat adesea de compusii cu efect toxic asupra cililor din mucoasele respiratorii, care produc aparitiametaplaziei. Substantele cu cel mai puternic efect toxic ciliar sunt formaldehida, dioxidul de sulf, acroleina si hidrogen cianidul, dar exista zeci de alti compusi care au asemenea efect. 

Efectul cancerigen si toxicitatea genetica constituie un alt aspect important. Gudroanele din fumul de tigara exercita puternice efecte mutagene asupra AND-ului din nucleele celulelor tractului respirator. In ultimele doua decenii a devenit limpede faptul ca fumul de tigara contine puternici factori cancerigeni. Dintre cele peste 43 de substante cancerigene, cele mai de temut sunt benzopirenul, N-nitrosaminele, aldehidele, clorura de vinil, hidrocarburile aromatice (benzenul, fenolii, etc.), etilen-oxidul, arseniu, poloniu, cadmiu, crom, etc. 

5 plante care te ajuta sa renunti la tutun
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tutunul cancerigene toxicitatea tutunului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1625 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013775 (s)