News Flash:

Descopera simptomele epiglotitei

16 Ianuarie 2012
7525 Vizualizari | 1 Comentarii

Epiglotita, denumita si supraglotita sau epiglotidita este o inflamatie a structurilor de deasupra insertiei glotei, cauzata mai ales de infectiile bacteriene. Inainte de raspindirea vaccinarii impotriva Haemophilus influenze tip B, aceasta bacteriedetermina cele mai multe cazuri de epiglotita. 

Structurile afectate cuprind epiglota, faldurile ariepiglotice, tesutul moale aritenoid si ocazional uvula. Epiglota este localizarea cea mai frecventa a tumefierii. Epiglotita acuta si obstructia asociata a cailor aeriene superioare prezinta o mortalitate si morbiditate semnificative si pot cauza stop respirator si deces. 

Cauze si factori de risc
La adulti cel mai frecvent organism care determina epiglotita acuta este Haemophilus influenzae 25%, urmat de H. parainfluenzae, Streptococcus pneumoniae si streptococii de grup A. H. influenzae sau S. pneumoniae pot coloniza faringele la copiii sanatosi prin transmiterea respiratorie in cadrul contactului intim. Aceste bacterii pot penetra bariera mucoasa invadind fluxul sanguin si determinind bacteriemie insamintind epiglota si tesuturile din jur. Bacteriemia poate deasemeni sa conduca la infectii ale meningelui, pielii, plaminilor, articulatiilor, urechii si a altor structuri. 

Infectia cu H. influenzae a epiglotei conduce la debutul acut al edemului inflamator,incepind cu suprafata linguala a epiglotei unde submucoasa este slab atasata. Tumefierea semnificativa reduce deschiderea cailor aeriene. Edemul progreseaza rapid implicind faldurile ariepiglotice, aritenoizii si intregul laringe supraglotic. Epiteliul care adera strins la corzile vocale impiedica extinderea inflamatiei la acest nivel. Obstructia adevarata, aspirarea secretiilor orofaringiene si formarea de dopuri mucoase distal pot determina stop respirator. 
Etiologii mai putin comune ale epiglotitei cuprind alte bacterii (Staphylococcus aureus, micobacterii, Bacteroides, Enterobacter cloacae, Escherichia coli, Fusobacterium necroforum, Klebsiella pneumoniae, Neisseria meningitides), infectia cu herpesvirus, alte virusuri, infectia mononucleozica, Candida la pacientii imunocompromisi si Aspergillus la imunocompromisi. 

Cauzele noninfectioase ale epiglotitei cuprind: cauze termice (administrarea nazala a drogurilor si arsurile gitului la copiii hraniti cu biberonul), leziuni caustice cum este ingestia de sapun si ingestia de corpi straini. Epiglotita mai poate apare si ca reactie la chimioterapia capului si a gitului. 

Notiuni de anatomie
Epiglota este semnificativ diferita la copil fata de adult. La copil aceasta este localizata mai anterior si superior decit la adult, urmind un unghi mai ascutit cu trahea. Epiglota copilului are forma de omega si este mai mobila decit structura rigida, in forma de U a epiglotei adultului. 

Semne si simptome
Debutul si progresia simptomelor epiglotitei sunt rapide, desi un tablou clinic mai putin fulminant este prezent frecvent la adulti si adolescenti. Infectia este mai des intilnita la copiii de 2-4 ani virsta. De la introducerea vaccinului HIB si reducerea dramatic a bolilor invazive determinate de H. influenzae tip B epiglotita a devenit rara la copii. Epiglotita este caracterizata de debutul brusc al simptomelor severe. Fara controlul cailor aeriene si terapie medicamentoasa, simptomele progreseaza rapid la obstructie respiratorie si deces in citeva ore la copii. 

De obicei nu apar simptome prodromale la copii. Febra este primul simptom, iar temperatura ajunge la 40 C. Aceasta este urmata de stridor si respiratie dificila. Disfagia, refuzul alimentelor, vocea capitonata, gitul rosu si anxietatea sunt comune. Tusea si otalgia sunt mai putin frecvente. Triada clinica disfagie, scurgerea salivei si stare de rau este prezentarea clasica. Febra asociata cu respiratie dificila sau sete de aer apare la cei mai multi pacienti. 

Scurgerea de saliva apare la 80%. Daca, cauza epiglotitei nu este infectioasa tabloul clinic poate varia. Un copil care se prezinta cu dificultate respiratorie superioara fara o cauza evidenta sau febra poate fi suspectat deingestia unui lichid fierbinte sau toxic sau un eveniment traumatic. 

Examenul fizic al pacientului cu epiglotita arata:
-pozitie de tripod: bolnavul sta in miini ghemuit, cu limba protruzionata si capul inainte
-scurgerea secretiilor salivare din gura
-stridor-element descoperit tardiv indicind obstructia cailor respiratorii
-voce capitonata, adenopatie cervicala
-febra, hipoxie, greutate respiratorie
-durere severa la palparea usoara a osului hyoid sau a laringelui
-epiglota ciresie, umflata, cianoza tegumentelor apare tardiv
-tuse usoara, iritabilitate, tahicardie, aspect toxic al pacientului. 

Complicatii:
Complicatiile epiglotitei pot cuprinde urmatoarele:
-meningita, abcesul epiglotic, adenita cervicala
-granulomul corzilor vocale, fasceita necrotizanta secundara a capul;ui si gitului
-metaplazia cartilaginoasa a epiglotei, pneumonia, edemul pulmonar
-empiemul, pneumotoraxul, pneumomediastinul, pericardita
-artrita septic, celulita, socul septic, decesul prin asfixiere. 

Sursa: Romedic.ro


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

epiglotita haemophilus influenzae complicatiile epiglotitei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1496 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013787 (s)