News Flash:

Descopera simptomele bolii Paget a oaselor

1 Noiembrie 2011
5087 Vizualizari | 0 Comentarii

Boala Paget a oaselor mai este numita si osteita deformanta. Este o afectiune difuza, caracterizata prin resorbtie excesiva de os, urmata de o formare exagerata de os nou care are o structura dezorganizata si anarhica. De cele mai multe ori este asimptomatica, incidenta creste cu varsta si sunt afectati mai frecvent barbatii decat femeile.

Nu se cunoaste cauza bolii. Se banuieste o etiologie virala din cauza detectarii la examenul microscopic in nucleul osteoclastilor a unor formatiuni asemanatoare nucleocapsidelor virale - virus respirator sincitial, virusul rujeolic. Nu a fost identificat pana acum nici un virus.

Initial se constata cresterea numarului osteoclastelor si cresterea activitatii acestora. Osteoclastele au dimensiuni mai mari decat normalul, prezinta un material nuclear mai bogat. Unele osteoclaste prezinta pana la 100 nuclei. Activitatea crescuta a osteoclastelor determina resorbtia litica a osului. Resorbtia se face atat pe baza structurii minerale cat si a celei de colagen. Aceasta faza se mai numeste faza osteoporotica, osteolitica sau distructiva.

Consecinta activitatii osteoclastice intense este stimularea activitatii osteoblastice cu formarea de os nou care are o afinitate foarte mare pentru calciu si fosfor. In ser se remarca cresterea fosfatazei alcaline  si a osteocalcinei. Osul nou care se formeaza este mai dens, are o duritate crescuta, structura este dezorganizata si anarhica, fara respectare a arhitecturii aversiune si fara a putea raspunde solicitarilor mecanice. Acest os de tip nou se fractureaza mai usor. La examenul microscopic se constata o diferenta neta intre osul nou si cel normal. Aceasta faza se mai numeste faza osteoclastica sau sclerotica.

Osul patologic format prezinta un numar crescut de capilare, cu arteriole dilatate si cu vase mai largi decat in mod normal. Fluxul sanguin la nivelul osului este crescut, cu cresterea temperaturii locale. Nu exista fistule arteriole - venoase. Osul anormal este mai mare, cu lamele ingrosate si dezordonate, cu corticala poroasa, este mai vulnerabil la deformare si rupere.

Simptome
La majoritatea bolnavilor semnele clinice sunt foarte si sterse si diagnosticul de boala este pus in timpul efectuarii unui examen radiologic sau in timpul efectuarii unor analize de laborator uzuale. Se apreciaza ca numai aproximativ o treime dintre pacienti prezinta o simptomatologie clinica.

Pacientii prezinta semne generale necaracteristice cum ar fi scadere ponderala, inapetenta, astenie. La unii pacienti se remarca marirea de volum a oaselor, in special a celor faciale. Pacientii pot acuza durere de origine osoasa, articulara sau nervoasa. Durerea osoasa are un caracter profund si este de intensitate crescuta. Este mai pronuntata la nivelul oaselor de sustinere si este mai intensa noaptea.

Durerea de origine articulara este cauzata de afectarea fetelor articulare prin depunerea secundara osoasa. Durerea neurologica este secundara tasari corpilor vertebrali cu afectarea radacinilor nervoase. Simptomatologia de ordin radicular este sugestiva pentru aceasta localizare ca si cea de tip leziune medulara - sindromul de coada de cal.

Afectarea oaselor mici de la nivelul urechii interne si afectarea nervilor cranieni - perechea a opta - din cauza ingustarii foramenului auditiv prin exces de os determina in final scaderea progresiva a acuitatii auditive.

La examenul clinic se constata o crestere in dimensiune si o modificare a formei oaselor. Cele mai accentuate modificari se observa la oasele lungi care datorita interactiunilor musculare sau solicitarilor mecanice devin curbe. Aceasta modificare a formei se observa mai ales la nivelul tibiei, femurului, humerusului, claviculei. Craniul creste in perimetru.

Tegumentele care acopera oasele afectate prezinta o crestere a temperaturii locale din cauza cresterii fluxului sanguin in os si in partile moi. Acest semn este mai frecvent la tibie. Cresterea vascularizatiei la nivelul oaselor craniului duce la redistribuirea sangelui in sistemului circulator al carotidei externe. Carotida interna prezinta o scadere a fluxului sanguin situatie care se manifesta clinic prin cefalee, somnolenta, apatie.

Afectarea masiva a oaselor poate cauza in final insuficienta cardiaca, din cauza redistribuirii sangelui in sistemului circulator.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

osteita deformanta simptome
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1506 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021443 (s)