News Flash:

Descopera secretul dietei perfecte

3 Aprilie 2012
1502 Vizualizari | 0 Comentarii

Slabire sanatoasa, fara riscul de a lua mai multe kilograme odata ce ai renuntat la dieta? Specialistii de la Societatea Americana de Nutritie sustin ca se poate, iar secretul unei diete perfecte sta in calitatea caloriilor si nu in cantitatea lor, cum se credea pana acum.

Dietele care impun numararea caloriilor dau rezultat pe termen scurt, insa, pentru ca devin monotone, sunt usor abandonate. Nutritionistii americani sustin ca pentru a slabi sanatos nu trebuie sa numaram caloriile, ci sa avem grija sa consuma indeosebi alimente ce contin calorii de calitate.

Tipuri de calorii
Caloriile sunt impartite in trei categorii. Exista calorii de inalta calitate sau calorii „vii", pe care le furnizeaza macronutrientii alimentelor naturale. Din fericire, nu ingrasa, previn imbolnavirea si imbatranirea prematura. 

O alta categorie de calorii o reprezinta cele pe care nutritionistii le numesc calorii „negative". Ele nu aduc niciun un aport energetic organismului insa, pentru a fi digerate, necesita o cantitate mai mare de energie decat cea pe care o furnizeaza. Iar diferenta energetica necesara metabolizarii lor este preluata din tesutul adipos. De aceea, alimentele care contin calorii negative sunt recomandate pentru curele de slabire. Caloriile „negative" se gasesc in toate soiurile de fructe, in proteine de origine animala si vegetala.

Cea de-a treia categorie de calorii si cea mai periculoasa este reprezentata de caloriile „goale". Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, chiar daca sunt consumate in cantitati mici, alimentele care contin astfel de calorii predispun la ingrasare. In plus, ne pun sanatatea in pericol, intrucat au indice glicemic mare. Asta inseamna ca alimentele care contin calorii „goale" cresc nepermis de mult nivelul glicemiei din sange. Iar pancreasul trebuie sa secrete o cantitate mare de insulina pentru a transporta zaharul din sange la celule. In timp, acest organ devine vulnerabil.

Caloriile goale se gasesc in toate alimentele procesate (in dulciuri, in produse de patiserie, in semipreparate, in chipsuri, in snack-uri, in conservele de legume si de carne etc ), bauturi carbogazoase etc.

„Din pacate, pentru a putea fi utilizate, caloriile goale consuma din rezervele organismului. Astfel, ele nu doar ca au un efect pagubitor asupra metabolismului, ci si dezechibreaza functiile organismului, conducand la maladii grave", explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Chiar daca sunt consumate in cantitati mici, alimentele care contin calorii goale reprezinta un pericol pentru silueta. „Teoria consumului hipocaloric pe care se bazeaza dietele restrictive, care nu tin cont de calitatea nutritionala a caloriilor, ci numai de numarul lor, este falsa si induce efectul de yo-yo (variatii ponderale mari), care, in final, determina aparitia unor boli grave, precum diabet, hipertensiune arteriala, cancer, Parkinson si Alzheimer", atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. 

De asemenea, silueta este influentata si de modul in care sunt metabolizate caloriile. De exemplu, 25 g de bomboane care au 100 Kcal favorizeaza ingrasarea, pe cand o cantitate de sase ori mai mare de fasole, echivalenta tot cu 100 Kcal, nu va avea acelasi efect. 

Explicatia este ca cele 100 Kcal din bomboane sunt transformate in colesterol si in grasime, iar din cele 100 Kcal din fasole 50 Kcal sunt transformate in energie, iar restul sunt utilizate pentru cresterea peristaltismului intestinal (contractia muschilor abdominali), scaderea colesterolului si in detoxifiere.

Sursa: Adevarul


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

slabire sanatoasa calorii vii calorii negative caloriile goale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1746 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021318 (s)