News Flash:

Descopera boala in care creierul este infestat cu larve de tenia

6 Septembrie 2011
21820 Vizualizari | 0 Comentarii

Neurocisticercoza este cea mai frecventa parazitoza a sistemului nervos cauzata de larva teniei solium care are predilectie pentru tesutul nervos. Este endemica in Mexic, Europa de Est, Asia, Africa, America Centrala si de Sud. In unele zone geografice incidenta (prezenta larvei in

sistemul nervos) atinge 4% din populatie. Perioada de incubatie variaza de la cateva luni la zeci de ani, insa, boala apare in medie dupa circa 7 ani de expunere.

Infestarea cu tenia
Tenia solium are un ciclu biologic care contine 3 stadii: de larva, de embrion si de adult. Infectarea se produce fie prin tenia adulta fie prin larve. Infectarea tractului digestiv este prima etapa si se produce dupa consumul de carne de porc insuficient preparata.

Embrionii sunt eliberati in intestinul subtire unde se maturizeaza si se transforma in adult. Parazitul se ataseaza prin 4 carlige de peretele intestinal care devine noul lui habitat. Aici creste, se dezvolta si produce proglote care sunt elemente mature cu organe reproductive ale caror oua se elimina prin fecale.

Boala ca atare, apare cand omul sau animalul devin gazed intermediare pentru forma larvara a teniei. Ingestia de oua in tractul digestiv este urmata de o digestie partiala a lor si de trecerea in torentul sanguin. Predilectia de localizare a acestor larve este: creier 60-92%, muschiul scheletic, ochi, tesut subcutanat.

Caile cele mai frecvente de inoculare sunt reprezentate de alimente contaminate cu oua din fecale, autocontaminarea fecal-orala, autoinfectia din proglote regurgitate si digerate in stomac.

Larva odata ajunsa in tesuturi produce un perete propriu in aproximativ 2 luni, iar dupa 4 luni devine embrion. Embrionul traieste in medie 5-7 ani dupa care se calcifica. La porc embrionii raman pentru multa vreme in stare dormanta pana la reluarea ciclului biologic.

Tipuri de afectare neurologica
Afectarea maduvei spinarii si a nervilor periferici este deosebit de rara. In creier se dezvolta doua tipuri de leziuni chistice:

- Cisticercus celulosae: are intre 3-20 mm, este rotund ovalar, cu perete subtire, contine scolecsi, este insotit de o usoara inflamatie si este localizat cu predilectie in parenchimul cerebral.

- Cisticercus racemosus: are intre 4-12 cm, nu contine larve, creste activ producand aglomerari "in ciorchine" in spatiile subarahnoidiene si este insotit de o reactie inflamatorie marcata.

Chisturile se pot incadra dupa localizare in 4 tipuri:

1. Meningeale in 26% din cazuri, aderente sau libere, localizate fie pe convexitate fie in cisternele bazale pe care le pot bloca producand hidrocefalie.
2. Parenchimatoase in 30 - 63% din cazuri, cauzand crize epileptic.
3. Ventriculare in 18% din cazuri, producand hidrocefalie sau pusee intermitente de hipertensiune intracraniana.
4. Leziuni mixte in 23%din cazuri.

Semnele neurocisticercozei
Pacientii prezinta crize, semne de hipertensiune intracraniana, tulburari mentale, paralizii de nervi cranieni. Uneori pot fi gasiti noduli subcutanati.

Examinarea probelor de sange arata o eozinofilie care este necaracteristica, iar in fecale in 33% din cazuri exista oua de tenie. Tesuturile moi pot prezenta calcificari la radiografii simple mai ales in musculature umerilor. De asemenea, se pot observa calcificari anormale si pe radiografiile craniene, unice sau multiple, ovalare sau circulare.

Examinarea tomografica poate arata o varietate mare de leziuni in functie de forma bolii:

1. Chisturile de marimi variate, inconjurate de edem, cu pereti care prind intens contrast, au semnificatia faptului ca parazitul este activ.

2. Cand priza de contrast a peretelui este mai slaba si incep sa apara calcificari, se poate spune ca determina un stadiu incipient de formare a granuloamelor, in care parazitul incepe sa devina inactiv.

3. Calcificarile punctate fara priza de contrast sunt caracteristice parazitilor morti.

4. Hidrocefalia este in multe cazuri semn de afectare secundara a circulatiei LCS.

Tratament
Tratamentul medicamentos prevede administrarea de steroizi (Dexametazona 8-16 mg pe zi) cu scopul de a combate edemul cerebral asociat cu droguri antihelmintice. Drogurile antihelmintice cele mai utilizate sunt: Praziquantrel 50 mg/kg corp, Albendazol 15 mg/kg corp, Niclosamid 2 gr oral.

Tratamentul chirurgical este rezervat cazurilor care necesita diagnostic histologic (stereotaxie pentru leziuni unice si profunde) sau pentru evacuarea chisturilor intraventriculare (pe cale endoscopica), atunci cand acestea nu raspund la tratamentul medical. De asemenea, mai pot fi folosite procedurile de drenaj ventricular atunci cand hidrocefalia secundara devine simptomatica.

Contactii pacientilor cu cisticercoza necesita proceduri de screening serologic, in functie de acesta, aplicandu-se tratamentul adecvat.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

neurocisticercoza tenia solium leziuni chistice chisturile tratament
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1684 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021776 (s)