News Flash:

Descopera bioritmurile

13 Octombrie 2011
4291 Vizualizari | 0 Comentarii

Bioritmurile reprezinta fluctuatiile lunare naturale care guverneaza fiinta umana din punct de vedere fizic, emotional si intelectual. In urma cu 3.000 de ani, oamenii de stiinta din Grecia antica descopereau ritmurile regulate ale functiilor organice de baza, cum ar fi respiratia, activitatea renala, pulsul si, bineinteles, ciclul menstrual al femeilor. Multi dintre noi nici macar nu ne gandim la aceste aspecte legate de organismul nostru. Totusi, aceste cicluri ritmice influenteaza chiar si cele mai mici celule din corpul uman din ziua in care ne nastem pana cand murim.

Hipocrate semnala faptul ca zilele bune si cele proaste fluctueaza ciclic atat in ceea ce ii priveste pe oamenii sanatosi, cat si pe cei bolnavi. Abia relativ recent teoria celor trei cicluri interne care au influente asupra structurii comportamentului au inceput sa castige teren si credibilitate.

Momentul ideal pentru sex, munca si sport. Invata sa-ti cunosti ceasul biologic intern pentru a sti cand ai cel mai mare randament 

In timpurile moderne se considera ca parintii teoriei bioritmului sunt dr. Wilhem Fliess si Hermanna Swoboda. Wilhem Fliess, medic orelist german din Berlin, a oferit prima incercare de a explica acest fenomen pe bazele ciclurilor fiziologice si emotionale. Mai tirziu, un medic austriac, profesor Alfred Telcher, a dezvoltat mai departe teoria, identificand o a treia componenta - ciclul intelectual. Iata care sunt cele trei bioritmuri:

1. Bioritmul fizic
Acest ciclu are efecte asupra aspectului fizic al organismului. Acesta cuprinde nivelurile de energie, rezistenta, puterea fizica globala si rabdarea. El influenteaza factorii fizici cum ar fi coordonarea dintre ochi si mana, puterea, rabdarea si rezistenta la diferite boli.

Perioada de maxim este atunci cand ne simtim in stare din punct de vedere fizic sa depunem eforturi in ceea ce priveste proiecte care cer putere si rezistenta mare. Perioada de minim este in cea de-a doua jumatate a ciclului, cand avem mai putina energie si vitalitate. Trebuie sa tinem cont de aceste perioade mai ales atunci cand avem in vedere efectuarea unor activitati care necesita rezistenta fizica.

2. Bioritmul emotional
Acest ciclu guverneaza sistemul nervos si de cele mai multe ori este denumit ritmul sensibilitatii. El influenteaza starile emotionale, stimuleaza dragostea sau ura, optimismul sau pesimismul, pasiunea sau indiferenta, depresia sau inflacararea.

Perioada de maxim se inregistreaza atunci cand ne simtim creativi, iubitori si calzi si probabil mult mai deschisi in ceea ce priveste relatiile interumane. Perioada de minim este atunci cand suntem mai inclinati sa fim retrasi si mai putin cooperanti. Este posibil ca in aceasta perioada sa fim foarte nervosi si negativisti cu privire la tot ce se intimpla in viata de zi cu zi.

3. Bioritmul intelectual
Se presupune ca acest ciclu isi are originea in creier. El influenteaza memoria, agerimea, rapiditatea de a invata lucruri noi, abilitatea de a rationa, acuratetea aprecierilor si calculelor.

Perioada de maxim este atunci cand reactia intelectuala este la apogeu - suntem deschisi sa acceptam si sa intelegem ideile, teoriile si abordarile noi, indiferent de natura lor. Perioada de minim a bioritmului intelectual este atunci cand nu putem intelege decat, in cel mai bun caz, foarte greu noile concepte si idei cu care venim in contact.

In momentul nasterii bioritmurile sunt intr-un punct median. Apoi oscileaza de la minimum la maximum, la diferite intensitati, de-a lungul intregii noastre vieti. Toate cele trei cicluri trec prin faze pozitive (ascendente) si negative (descendente). Zilele in care un ciclu face trecerea de la faza pozitiva la cea negativa sau invers sunt cunoscute drept zile critice. Exista trei zile critice in fiecare ciclu si s-a dovedit statistic ca in aceste zile au loc mai multe accidente decat in oricare altele.

Relativ recent s-a descoperit si faptul ca printre bioritmuri se afla si ciclul intuitiv sau psihic. Acest ciclu de 38 de zile coincide cu cele patru aspecte ale lui Platon si cu cele patru functii ale lui Carl Jung. Jung, cel mai cunoscut psiholog si profesor, descria cele patru functii ca fiind: senzatiile, gandirea, sentimentele si intuitia. Aceste patru functii sunt intr-o stransa si directa legatura cu cele patru cicluri bioritmice regulate: fizic, intelectual, emotional si intuitiv, iar acestea lucreaza impreuna pentru a regla capacitatile noastre fizice si mentale, precum si sanatatea intregului organism.

Al patrulea ciclu controleaza perceptia subconstienta, instinctul, presimtirile si al saselea simt, indiferent care ar fi acesta.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

bioritmurile bioritmul fizic bioritmul emotional
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1489 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020746 (s)