News Flash:

Dereglementarea pietei alimenteaza epidemia de obezitate din lume

3 Februarie 2014
1397 Vizualizari | 0 Comentarii
Guvernele ar putea încetini sau chiar inversa fenomenul de extindere a epidemiei de obezitate care se manifestă în lume dacă ar introduce reglementări suplimentare pe piața mondială pentru produsele de tip fast-food, precum hamburgerii, chipsurile sau băuturile carbogazoase, susține un studiu publicat luni, potrivit Reuters. Studiul, publicat în Buletinul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sugerează că, prin luarea unor măsuri mai drastice, guvernele ar putea începe să prevină ca oamenii să ajungă supraponderali sau obezi — condiții cu consecințe grave pe termen lung, precum diabetul, bolile cardiovasculare sau cancerul.

'Dacă guvernele nu vor lua măsuri pentru a-și reglementa economiile, mâna invizibilă a pieței va continua să promoveze obezitatea la nivel global, cu consecințe dezastruoase pentru sănătatea publică și productivitatea economică viitoare', a afirmat autorul studiului, Roberto De Vogli de la Universitatea California (SUA).

Vezi si: Riscul de obezitate este mai mare la copiii cu otite 

OMS cere guvernelor să ia mai multe măsuri pentru a încerca să prevină obezitatea, în loc să riște costuri umane și economice ridicate în lipsa acestora, scrie Reuters.

Măsurile sugerate includ stimulente economice pentru fermieri, astfel încât aceștia să vândă alimente sănătoase și proaspete, măsuri de descurajare a vânzărilor de alimente și băuturi ultraprocesate, reducerea subvențiilor pentru producătorii care folosesc cantități mari de îngrășăminte, pesticide, substanțe chimice și antibiotice, precum și reglementări mai stricte în domeniul publicității pentru produse de tip fast-food, mai ales cele destinate copiilor.

Studiul a analizat efectul obezității asupra dereglementării în economie de-a lungul timpului, inclusiv în agricultură și sectorul alimentar, precum și creșterea rezultată a așa-numitelor 'tranzacții fast-food', adică de câte ori au cumpărat oamenii produse fast-food.

Vezi si: Copiii nascuti prin cezariana au un risc mai mare de obezitate 

Cercetătorii au comparat numărul de tranzacții cu indicele masei corporale (BMI) în 25 de țări cu venituri ridicate în perioada 1999-2008. Ei au descoperit că, în timp ce numărul mediu de tranzacții fast-food au crescut de la 26,61 la 32,76 pe persoană, BMI-ul mediu a crescut de la 25,8 la 26,4.

Un indice de peste 25 indică supraponderalitatea, iar o valoare de peste 30, obezitatea, precizează agenția de presă.

'Practic, toate țările au suferit un proces de dereglementare și globalizare a pieței, în special în ultimele trei decenii', a afirmat Vogli, subliniind că, deși cercetarea s-a bazat pe date de la țări cu venituri mari, rezultatele sale sunt relevante și pentru țările în curs de dezvoltare.

Vezi si: Predispozitia genetica pentru obezitate poate fi combatatuta prin miscare 

'Politici care să vizeze alimentația și nutriția sunt necesare în mai multe sectoare, inclusiv agricultura, industria, sănătatea, ajutoarele sociale și educația', a afirmat și Francesco Branca, directorul Departamentului de Nutriție al OMS.

'Țările în care regimul alimentar trece de la unul bogat în cereale la unul bogat în grăsimi, zahăr și alimente procesate trebuie să ia măsuri pentru a alinia aprovizionarea cu alimente la nevoile sanitare ale populației', a adăugat Branca.AGERPRES 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1335 (s) | 23 queries | Mysql time :0.040970 (s)