News Flash:

Depistat la timp, cancerul de coluterin poate fi tratat. Iata cum il putem diagnostica

19 Februarie 2013
2261 Vizualizari | 0 Comentarii

Cancerul de col uterin afectează în special femeile cu varste cuprinse între 15 și 44 de ani și  presupune apariția la nivelul cervixului (prima parte a uterului care se deschide în vagin, denumit și col uterin) a unor celule atipice care se multiplică necontrolat.
Spre deosebire de alte tipuri de cancer care sunt incurabile, cancerul de col uterin se poate vindeca în majoritatea cazurilor, dacă este descoperit într-un stadiu incipient.

Cea mai frecventă cauză a cancerului cervical este infecția cu HPV (HPV = Human Papilloma Virus), care determină apariția verucilor (negilor) genitale și poate determina modificări canceroase la nivelul colului uterin. Pe langă aceasta, cancerul cervical poate fi cauzat și de anomaliile celulare apărute la nivelul colului uterin, printre care diferite mutații.

Există, de asemenea, numeroși factori de risc care predispun la cancer de col uterin, cum ar fi: fumatul, sistemul imunitar compromis (în special din cauza infecției cu HIV), infecția cu Chlamydia și anticoncepționalele orale luate pe o perioadă mai mare de 5 ani.

Intrucat modificările cervixului sunt deseori asimptomatice, cancerul de col uterin poate fi identificat doar prin controale periodice. Testele de screening sunt utilizate pentru depistarea precoce a diverselor tipuri de cancer și scăderea șanselor de deces din această cauză.

“Testul Babeș Papanicolau trebuie să fie una dintre componentele de bază ale examenului ginecologic, fiind una dintre cele mai eficiente metode de screening în cazul cancerului de col uterin. Acest examen poate depista anomaliile celulare precanceroase și maligne de la nivelul colului uterin. In Romania, cazurile de cancer de col uterin sunt îngrijorător de numeroase, de aceea recomand femeilor să nu amane testul. Realizat periodic, o dată – de două ori pe an, acesta poate scădea riscul de a dezvolta cancer cervical cu pană la 94%.”,afirmă Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie și imagistică medicală și doctor în științe medicale, în cadrul Donna Medical Center.

In cazul unui rezultat care indică modificări celulare, acesta poate fi împărțit în mai multe stadii, în funcție de care va fi prescris și tratamentul.

Alte metode de diagnostic

In cazul în care pacienta este suspectă de cancer de col uterin în urma testului Papanicolau, una dintre investigațiile care contribuie la punerea unui diagnostic este biopsia endocervicala (sau chiuretajul diagnostic). Aceasta se realizează pentru a determina dacă celulele maligne sunt prezente și la nivelul canalului cervical.

Pentru a identifica și determina localizarea exactă a celulelor maligne pe suprafața cervixului, se vor face o colposcopie și o biopsie cervicală. Acestea pot fi realizate și în cazul femeilor însărcinate, suspecte de cancer cervical.

Alte metode de diagnostic sunt conizatia diagnostică și rezecția cu ansă diatermica, recomandate pentru recoltarea țesutului cervical, în scopul analizării microscopice a acestuia.

In cazul în care rezultatul testelor este pozitiv și se pune diagnosticul de cancer de col uterin , se vor realiza anumite investigații care vor ajuta în stabilirea celui mai potrivit tratament. Aceste investigații vor urmări gradul de răspandire a celulelor canceroase și stadiul bolii (stadializare). Tomografia computerizată (CT), rezonanța magnetică nucleară (RMN) și examinarea ultrasonografica (ecografia) sunt investigațiile cele mai potrivite și mai des utilizate în acest sens.

Tratamentul cancerului de col uterin

In funcție de stadiul de răspandire a bolii, medicul poate recomanda tratament chirurgical, radioterapie, chimioterapie  sau combinarea a doua dintre aceste metode.

Tratamentul chirurgical implică în general îndepărtarea țesuturilor afectate de cancer (zone din colul uterin și canalul cervical) sau chiar a unor organe, dacă boala este foarte avansată.

“Procedurile chirurgicale alese în cazul cancerului de col uterin pot consta în conizație (îndepărtarea unei porțiuni de țesut  din col și din canalul cervical), vaporizare cu laser, criogenizare și excizie a țesuturilor maligne și pot ajunge chiar la exenterație pelvică (îndepărtarea colonului inferior, rectului și a vezicii urinare), histerectomia totală (scoaterea uterului și a cervixului) sau histerectomie radicală (îndepărtarea uterului, cervixului și a unei porțiuni din vagin)”,a detaliat Dr. Elena Claudia Teodorescu.

O metodă de tratament mai puțin invazivă este radioterapia, care folosește raze X cu energie mare sau alte tipuri de raze pentru a distruge celulele tumorale. Radioterapia poate fi externă (utilizează un aparat ce trimite radiații către celulele maligne) sau internă (utilizează o substanță radioactivă care se plasează direct în sau langă celulele afectate).

In paralel cu radioterapia sau complementar tratamentului chirurgical, se poate realiza tratament prin chimioterapie. Acest tip de tratament presupune folosirea anumitor medicamente, precum citostaticele, care sunt administrate intravenos, pentru a ajunge mai ușor la zonele afectate de boală. Scopul lor este distrugerea celulelor canceroase și prin urmare oprirea diviziunii necontrolate a acestora. Intrucat aceste celule sunt foarte asemănătoare celulelor sănătoase, medicamentele administrate ajung să le atace și pe acestea din urmă, provocand de multe ori leziuni la nivelul tubului digestiv, măduvei osoase, pielii, parului sau a altor organe.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

nivelul cervixului hpv teodorescu examinarea ultrasonografica
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1836 (s) | 23 queries | Mysql time :0.049255 (s)