News Flash:

Dependenta de sex, placere sau boala?

31 Iulie 2012
2547 Vizualizari | 1 Comentarii

Viciile sau patimile sunt poveri integrate ale fenomenului de a fi om. Iar oamenii au învăţat, în timp, să şi le asume cu sau fără demnitate, cu sau fără dorinţa de a scăpa de ele, cu sau fără a le accepta caracterul de boală. Confuzia reală intervine abia atunci cand este recunoscut sau descoperit mobilul dependeţei: de la tutun la sex oamenii pot manifesta suspunere bolnăvicioasă...

Da, unii oameni nu pot trăi fără sex... în exces. Cel mai des asociată cu reprezentanţii sexului puternic (pe nedrept, spun oamenii de ştiinţă), dependenţa de sex este un fenomen de actualitate care naşte suferinţă, dar şi indignare din partea celor care o consideră doar falsă legitimizare a celor care sunt în realitate doar iresponsabili.

Scurtă cronologie

Este foarte adevărat că acum se vorbeşte mai mult decat oricand despre dependenţa de sex, dar asta nu înseamnă că este un concept nou. Istoria a redat raporturi sexuale excesive între cetăţenii Romei antice, percepute ca nimfomanie, hiperestezie, hipersexualitate sau chiar furie uterină în cazul femeilor.

In anii 60 în New York se vorbea deschis despre nimfomanie...
Modernitatea a depus eforturi mari pentru a înţelege noţiunea "dependenţa de sex": în 1983, cand Neil Melinkovich (scriitor şi fost model) îşi înşela soţia în mod consecvent, doctor Patric Carnes a scris cartea "Dincolo de umbre: Să înţelegem dependeţa sexuală". Iar cartea nu a fost ultimul studiu pe această temă; Carnes şi colegii lui au încercat continuu să înţeleagă lumea prin ochii celor dependeţi de sex.

"Asociaţia Americană de Psihiatrie" (AAP) a lansat propunerea de a introduce dependenţa de sex pe lista bolilor, sub denumirea de hiperactivitate sexuală, ceea ce ar schimba la 180 de grade variabilele sistemului medical – probabil mulţi dintre cei care ne înconjoară ar fi trebuit să urmeze la ora asta un tratament.

In contradicţie, alţi specialişti în domeniul sexologiei au susţinut că, deşi dependenţa de sex poate fi definită de tulburări compulsive şi impulsive, nu poate fi încadrată complet şi cu certitudine în niciuna dintre cele două afecţiuni medicale. Ei susţin tratarea cu aceeaşi abordare ca şi în cazul dependenţei de alcool sau de alte substanţe.

Nimfomania şi Don Juanismul

"Oare o poftă manifestată în exces este un accident biochimic?", se întreabă medicii. Dacă ar fi să ne uităm în grădina vecinului pentru o anologie rapidă, la dependenţa de alcoolism de exemplu, am observa că şi ea era în trecut privită ca o slăbiciune a caracterului, iar în secolul al XX-lea ca pe o boală pe care o tratăm, notează Time Magazine.

In schimb, Yvonne Fulbright, sexolog de la Fox News, face o diferenţă clară între dependenţa de sex şi alte tipuri de subordonare: ceii dependenti de alcool sau de tutun se manifestă la nivel fiziologic atunci cand sunt privati de obiectul dependentei, apare transpiraţia sau rata bătăilor de inima creste.

Insă, un dependent de sex nu prezinta astfel de manifestări atunci cand nu are parte de suficiente partide de amor. Un dependent de sex  suferă la nivel psihic...

Unul dintre cei mai apreciaţi psihologi ai secolului Albert Ellis şi sociologul homosexual Edward Sagarin au oferit acestei posibile anormalităţi sexuale o explicaţie prin popularizarea nimfomaniei: "Nymphomania: A Study of the Oversexed Women".
Iar pentru a descrie promiscuitatea masculină, doctorul Robert Stoller a introdus, în 1975, termenul "Don Juan".

Dependenţa de sex şi femeile

Contrar aşteptărilor, femeile reprezintă o proporţie importantă dintre cei dependenţi de sex. Studiile au demonstrat că 30% dintre pacienţii americani, trataţi într-un fel sau altul pentru dependenţa de sex, sunt femei.
Se spune că femeile pierd controlul pentru că trec cu uşurinţă peste fina linie dintre sentimentul de dragoste şi poftele trupeşti.

Autoarea cărţii "Desire: Where Sex Meets Addiction", Susan Cheever propunea înlocuirea sintagmei dependenţa de sex cu mai puţin agresiva sintagmă “dependenta  de dragoste”, ducand teoriile într-un context emoţional şi nu strict fizic şi medical.

Vedete dependente de sex

Neil Melinkovich (59), scriitor şi fost model, face parte din asociaţia "Dependenţii de Sex Anonimi din 1987" – mai mult de 20 de ani. Acesta povesteşte mereu cum făcea dragoste continuu cu mereu alte femei în acelaşi pat sau cum, o dată, demult, înainte să îşi ia iubita de la aeroport a trecut pe la un bordel...

Renumit pentru plăcerea de a întreţine relaţii sexuale cu damele de companie este vedeta hollywoodiană Charlie Sheen. In acelaşi timp, jucătorul Tiger Woods s-a tratat pentru dependenţă de sex.
Nici chiar politicienii nu sunt mai prejos: premierul Silvio Berlusconi a fost acuzat de practicarea sexului cu minore... prosibil din aceeaşi cauză.

Pe scurt, o grămadă de personalităţi cu un renume de păstrat, inevitabil modele pentru milioanele de oameni ce îi privesc zilnic, dar a căror pasiune pentru sex îi determină să renunţe la inhibiţi şi nu numai...
Află care mai sunt vedetele ce şi-au recunoscut dependenţa de sex în articolul: Lumea nebună a celebrităţilor – vedeete dependente de sex.

Pană la urmă, este dependenţa de sex o boală?
Am putea spune că este o boală fără acte care să-i ateste statutul...Recunoscută printre indivizii de rand, confirmată de mass-media, dependenţa de interacţiunea sexuală continuă nu a fost încă diagnosticată ca o tulburare, afecţiune medicală. Comunitatea de psihiatri încă ezită să o recunoască ca pe o boală în sine.
Cu toate acestea, sunt publicate în fiecare an noi studii pentru a trata sau a preveni dependenţa de sex.
O altă părere a cercetătorului de la Harvard, Martin Kafka, a demonstrat că hiperactivitatea sexuală la bărbaţi intevine dacă ei au mai mult de şapte orgasme pe săptămană, timp de minim 6 luni, după varsta de 15 ani.
Poate fi numită boală şi refugierea în activitate sexuală atunci cand eşti anxios sau deprimat.
www.one.ro

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

mihai  | #6873
Crezi ca marimea penisului conteaza ? Bineinteles ca Da ,conteaza !! "Femeile prefera barbatii mai dotati" potrivit declaratiilor celor mai renumiti consilieri de cupluri , e de stiut faptul ca exista o multime de aparate creme ,pompe ,pastile magice pentru marirea penisului pe internet care nu functioneaza! pastilele pe langa faptul ca sunt extrem de costisitoare nu functioneaza ele reprezinta doar un supliment alimentar la alt pret desigur... eu unul am incercat cu succes exercitiile de pe site-ul mareste-penisul .info si am avut rezultate considerabile inca din primele saptamani ,cat despre operatiile chirurgicale nu cred ca are rost sa povestim, riscul la care te supui este mult prea mare... nu cred ca merita sa ti-l asumi si pe deasupra pretul unei astfel de operatii este destul de piperat si nu prezinta nici o garantie, mai mult poate genera pierderea sensibilitati organului sau impotenta in cel mai bun caz.
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1455 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012451 (s)