News Flash:

Dependenta de nicotina

12 Septembrie 2011
2589 Vizualizari | 0 Comentarii
Dependenta de nicotina
Dependenta se caracterizeaza prin utilizarea repetata si compulsiva a  unei substante, in ciuda consecintelor de ordin fizic sau psihic.

Consumul de tutun, sub orice forma, creeaza o puternica dependenta, atat psihologica, cat si fizica. Agentul responsabil pentru aceasta dependenta este nicotina prezenta in frunzele de tutun. Intr-o tigara obisnuita, nicotina se gaseste in cantitate de 1 mg pana la 2 mg.

Toate persoanele care fumeaza sunt susceptibile de a dezvolta dependenta nicotinica. Adictia apare deseori in timpul adolescentei si poate surveni la cateva zile sau saptamani de la fumarea primei tigari.
Nicotina antreneaza transformari chimice si biologice la nivelul creierului. Desi mai putin importante decat cele determinate de heroina si cocaina, aceste efecte psihoactive creeaza o dependenta la fel de puternica.

Astfel, desi 70% din fumatori vor sa renunte la acest viciu, iar 35% din ei incearca sa renunte la fumat in fiecare an, mai putin de 5% reusesc, deoarece dependenta de nicotina este foarte puternica.

Conform unui studiu desfasurat in 1994, doar 50% din fumatorii victime ale unui infarct miocardic, sfatuiti de medic sa renunte la fumat, au reusit sa faca acest lucru. De altfel, 50% din fumatorii inraiti decedeaza de boli asociate cu tabagismul.
Nicotina este extrem de toxica atunci cand este consumata in cantitati mari, iar majoritatea persoanelor prezinta o stare de rau la prima tigara. Aceste efecte dispar insa cu rapiditate. In timp,  organismul se obisnuieste cu nicotina, iar efectele drogului se atenueaza, astfel incat fumatorii consuma o cantitate mai mare de nicotina.

Mecanismul dependentei de nicotina

Nicotina patrunde in organism pe cale cutanata, digestiva si respiratorie, iar in numai 10 secunde ajunge la creier.  Odata inhalata, nicotina produce mai multe reactii fiziologice:
 - cresterea considerabila a ritmului cardiac si a tensiunii arteriale
 - constrictia vaselor sangvine
 - scaderea temperaturii la nivelul membrelor superioare si inferioare
 - modificarea undelor cerebrale
 - relaxarea muschilor

Nicotina stimuleaza secretia de dopamina, un neurotransmitator ce joaca un rol important in perceptia placerii. Nivelul crescut de dopamina genereaza o stare de buna dispozitie, iar atentia si concentrarea cresc.
De fiecare data cand persoana consuma tutun, este eliberata dopamina, iar receptorii nicotinici se afla in stare de alerta. Cu timpul insa, sensibilitatea receptorilor scade, iar nivelul normal de dopamina nu mai este suficient pentru a provoca senzatia de placere.
Dezechilibrul neurologic legat de aceasta stimulare continua a receptorilor de dopamina transforma intoxicatia cu nicotina intr-o problema cronica.
Dar dependenta de nicotina nu este numai fizica. Asupra dependei actioneaza si factori sociali si comportamentali: efectul de stimulare sau de relaxare provocat de nicotina, placerea gestului, asocierea cu momentele agreabile (prima cafea a zilei, mesele cu prietenii, etc.) Exista si un puternic aspect psihologic al dependentei, care face ca fumatorii sa asocieze fumatul cu numeroase activitati sociale. Toti acesti factori transforma fumatul intr-un viciu greu de eradicat.

Gradele de dependenta de nicotina

Numarul tigarilor fumate zilnic nu este un indicator fiabil al gradului de tabagism: doua persoane pot fuma acelasi numar de tigari, dar una dintre ele poate inhala de 20 ori mai multa nicotina decat cealalta, in functie de frecventa si profunzimea de inhalare a fumului de tigara.
Exista mai multe grade de dependenta de nicotina: usoara, medie, puternica si foarte puternica.
Gradul de dependenta de nicotina poate fi masurat cu ajutorul chestionarului Fagerstrom.

1. La cat timp dupa trezire fumati prima tigara?
- mai putin de 10     0
- intre 11 si 20         1
- intre 21 si 30         2
-peste 31                 3
2. Vi se pare dificil sa nu fumati in spatiile publice? (cinema, biblioteca, etc.)
- da     1
- nu     0
3. Care tigara vi se pare indispensabila?
- prima                 1   
- oricare alta        0
4. Cate tigari fumati in medie pe zi?
- mai putin de 10     0
- intre 11 si 20         1
- intre 21 si 30         2
-peste 31                 3
5. Fumati mai des in prima ora dupa trezire decat in restul zilei?
- da     1
- nu     0
6. Fumati chiar daca sunteti bolnav(a) si trebuie sa stati in pat?
- da     1
- nu     0

 
Interpretarea rezultatelor:

0 – 2    dependenta foarte scazuta
3 – 4    dependenta usoara
5          dependenta medie
6 – 7    dependenta puternica
8 – 10  dependenta foarte puternica

Gradul de intoxicatie fiziologica poate fi determinat cu ajutorul unor teste efectuate de personalul medical:
 - Concentratia de monoxid de carbon exalat, masurat in ppm (parti per milion) – masurata imediat dupa fumarea unei tigari. Acest test functioneaza dupa acelasi principiu ca si alcooltestul.
 - Determinarea cotininei plasmatice sau urinare. Cotinina este un produs al metabolismului nicotinei.
Scopul evaluarii gradului de dependenta este acela de a determina modalitatea optima de tratament, dar si doza substituentului nicotinic, daca este cazul, si durata utilizarii sale.

Sevrajul nicotinic

Dependenta de nicotina este o dependenta fizica. Simptomele de sevraj sunt intense, iar majoritatea fumatorilor nu reusesc sa renunte la acest viciu de la prima incercare datorita acestor simptome.
Simptomele de sevraj cele mai severe survin in prima saptamana, desi sentimentul de lipsa persista timp de cateva luni sau chiar ani. Stresul, activitatile sociale si plictiseala activeaza dorinta de a fuma.
Iata simptomele de sevraj clasice:
 - cefalee (dureri de cap)
 - anxietate si iritabilitate
 - deficit de atentie
 - dificultati de concentrare
 - tulburari ale somnului
 - cresterea apetitului - foame
 - scadere a ritmului cardiac si a tensiunii arteriale
 - sentiment de lipsa (de nicotina)

Alte efecte secundare precum tusea si oboseala arata ca organismul este pe cale sa se restabileasca si ca toxinele asociate cu tabagismul sunt eliminate.
Metabolismul este mai lent in primele zile de sevraj, iar apetitul creste, astfel incat luarea in greutate este previzibila (in medie de 2 -3 kg).

Sevrajul nicotinic este deosebit de dificil pentru cel putin doua grupuri de persoane:
» Femeile
Studiile arata ca forma de dependenta nicotinica variaza usor in functie de sex. Astfel, femeile sunt mai putin disponibile decat barbatii sa renunte la deprinderea de a fuma si prezinta un grad mai ridicat de esec atunci cand incearca acest lucru. In cazul femeilor, aspectul psihocomportamental al dependentei este mai puternic decat cel fiziologic.
In plus, efectele secundare ale sevrajului (luarea in greutate, de exemplu) sunt mai importante pentru femei decat pentru barbati, facand acest proces mai dificil.
» Persoanele depresive
Depresivii sufera deja de un dezechilbru neurologic, astfel incat renuntarea la fumat in cazul lor trebuie atent studiata cu un medic.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

chestionarului fagerstrom sevrajul nicotinic femeile
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1751 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016214 (s)