News Flash:

Dementa vasculara. Diagnostic si tratament

17 Ianuarie 2012
13337 Vizualizari | 0 Comentarii

Exista cateva criterii de diagnostic pentru dementa vasculara. Simptomul initial care apare sunt tulburarile de memorie. Apar tulburari cognitive de insotire sunt:

 - deteriorarea limbajului (afazia); 
 - afectarea capacitatii de a efectua activitati motorii (apraxia), cu toate ca abilitatile motorii si functiile senzoriale sunt in limite normale; 
 - afectarea capacitatii de a recunoaste sau identifica obiectele uzuale (agnozie), desi functiile senzoriale sunt in parametri normali;
 - apare un deficit in functiile executive gen gandire abstracta, planificare, initiere, incetarea unei activitati mai complexe.

Dementa poate fi progresiva sau se poate opri la un anumit nivel de disfunctie cognitiva. Poate fi reversibila sau ireversibila. Reversibilitatea depinde de mai multi factori: de cauza care a produs dementa, de suportul psihologic pe care il primeste pacientul, de tratamentul utilizat.

Reversibilitatea poate sa apara in 15% din cazuri daca pacientul este luat in evidenta din timp.

Evolutiv, dementa vasculara se prezinta in modul urmator: initial, pacientul se prezinta la medic pentru dificultati in realizarea unor procese cognitive, nu se poate concentra, intampina dificultati in efectuarea sarcinilor la locul de munca.

Simptomele dementei vasculare  

Ulterior, aceste dificultati, care la inceput sunt selective pentru anumite activitati, se generalizeaza, persoana respectiva intampinand tot mai multe dificultati in realizarea unor sarcini care inainte erau automatizate (nu mai recunoaste semnele de circulatie, nu mai retine ordinea comenzilor in conducerea automobilului, nu mai recunoaste drumul spre casa). Apare afectarea memoriei din ce in ce mai mult, dificultatile in vorbire se acentueaza (afazie). In stadiul final se modifica trasaturile de personalitate, pacientul devine apatic, nu mai este interesat de viata cotidiana si de ceea ce se petrece in jurul lui.

Uneori se manifesta prin irascibilitate, agitatie, violenta, apar manifestari de tip psihotic ca halucinatiile si delirul.

Tratament
Tratamentul este in special medicamentos si trebuie orientat asupra cauzelor bolii. Se recomanda tratamentul de prevenire a accidentelor vasculare cerebrale de toate tipurile pentru franarea deteriorarii cognitive.

Se folosesc antiagregantele, antihipertensivele, statinele. Se folosesc de asemenea si inhibitorii de colinesteraza ca donepezilul 5-10 mg/zi, rivastigmina 6-12 mg/zi, galantamina 16-24 mg/zi. Ca medicatie de linia a doua se recomanda memantina 10-40 mg/zi.

 Atunci cand inhibitorii de colinesteraza si memantina nu dau rezultate, se poate folosi cu succes extractul standardizat de Ginkgo biloba Egb 761. Nu se recomanda folosirea suplimentelor alimentare cu  Ginkgo biloba in timpul tratamentului cu anticoagulante deoarece contin compusi care interactioneaza cu tratamentul anticoagulant producand efecte adverse semnificative.

Totusi, in pofida tratamentului sustinut, recuperarea totala a functiilor cognitive nu se poate realiza, tratamentul avand rolul de a frana cat mai mult evolutia bolii si agravarea simptomatologiei. 

Alte masuri terapeutice care se recomanda in paralel cu tratamentul medicamentos sunt: interventia psihoterapeutica, interventia cognitiv-comportamentala pentru stimularea memoriei. Nu trebuie neglijat nici suportul din partea familiei.

Evolutie si prognostic
In cazul unor leziuni cerebrale preexistente, boala este permanenta. Daca simptomele au survenit in urma unui traumatism, pacientul poate recupera aproape total, in functie de traumatism. Debutul dementei vasculare poate fi brusc (daca apare in cadrul unui traumatism) sau gradual. Prognosticul este mai bun in cazul aparitiei bruste a simptolelor.

Sursa: Romedic.ro


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tratament
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1522 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014017 (s)