News Flash:

Deliriumul. Semne si forme

25 Octombrie 2011
3359 Vizualizari | 0 Comentarii

Deliriumul se defineste ca pierderea simtului realitatii care se traduce printr-un ansamblu de convingeri false irationale, la care subiectul adera ferm. Elementul esential al deliriumului il constituie o perturbare de constienta care se dezvolta in decursul unei scurte perioade de timp, de regula cateva ore sau zile, si tinde sa fluctueze in cursul zilei. 

Din istoric, examen somatic sau teste de laborator rezulta ca deliriumul este consecinta fiziologica directa a unei conditii medicale generale, a unei intoxicatii sau abstinente de o substanta, a uzului unui medicament ori expunerii la un toxic sau a unei combinatii a acestor factori. 

Semnele deliriumului
Capacitatea de a focaliza, sustine ori deplasa atentia este deteriorata. Este prezenta deteriorarea memoriei, fiind afectata mai ales memoria recenta. Aceasta poate fi testata cerand persoanei sa retina denumirea unor obiecte sau o propozitie scurta. 

Dezorientarea in timp si spatiu este prezenta. De exemplu, pacientul crede ca este dimineata la miezul noptii sau subiectul crede ca se afla acasa si nu in spital. Perturbarea limbajului se manifesta prin dizartrie (dificultate in vorbire datorata tulburarilor motorii ale organelor fonatorii), disnomie (tulburare a vorbirii in care bolnavul uita cuvinte sau isi gaseste greu cuvintele cand incearca sa se exprime oral sau in scris), disgrafie (tulburare de invatare a scrisului, in absenta unei deficiente intelectuale, senzoriale sau tulburari psihiatrice). Perturbarile perceptive pot include iluzii sau halucinatii. 

Alte elemente asociate: 
- perturbarea ciclului somn-veghe: somnolenta diurna si vigilitate nocturna, uneori cu agitatie si dificultate de a adormi; 
- comportament psihomotor perturbat: individul poate fi nelinistit chiar agitat, sau opusul acestora, activitate psihomotorie redusa cu lentoare si letargie care se apropie de stupor. Activitatea psihomotorie poate trece de la o extrema la alta. In timp ce este hiperactiv, individul poate prezenta helucinatii si idei delirante;. 
- perturbarile emotionale pot fi prezente: anxietate, frica, depresie, iritabilitate, furie, euforie. Pot exista treceri imprevizibile de la o stare emotionala la alta; 
- simptome neurologice nespecifice - tremor, modificari de reflexe si tonus muscular. 

Forme clinice de delirium 
1. Delirium datorat unei conditii medicale generale (tulburari de sistem nervos central (traumatism cranio-cerebral, stari ictale si postictale, tumori), tulburari metabolice (boli renale, hepatice, dezechilibre hidrice si electrolitice (deshidratarea, dezechilibre ale sodiului si potasiului), hipoglicemie), tulb cardiopulmonare (infarct miocardic, insuficienta respiratorie), efecte sistemice (septicemie)). 
2. Delirium prin intoxicatie cu o substanta.
3. Delirium prin abstinenta de o substanta. 
4. Delirium indus de o substanta.
5. Delirium datorat unor etiologii multiple.
6. Delirium fara alta specificatie.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

deliriumul semnele deliriumului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1440 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017301 (s)