News Flash:

Deficitul dietei vegetariene

12 Septembrie 2011
2299 Vizualizari | 0 Comentarii
Deficitul dietei vegetariene
Proteinele
Una dintre principalele carente la care se expun vegetarienii este lipsa de proteine. Aceste substante sunt indispensabile organismului pentru fabricarea muschilor, hormonilor, enzimelor, etc. Ori, principala sursa a proteinelor este carnea sau pestele. Proteinele vegetale, care pot compensa in parte pierderile legate de absentei carnii, au un continut mai mic de amino-acizi indispensabili.

Din fericire, vegetarienii dispun de alte alimente ce pot echilibra aporturile alimentare: produsele lactate, derivatii din cereale (paine, faina, paste, gris, orez), ouale si legumele uscate (fasole alba sau rosie, mazare, naut). Cel putin doua dintre aceste alimente trebuie sa fie consumate la fiecare masa, variind combinatiile. Cel mai sigur este sa consumati la fiecare masa un tip de cereale si un produs lactat, la care puteti adauga fie un ou, fie legume uscate, totul completat cu fructe si legume proaspete. In cazul in care aveti indoieli legate de alimentatia dv., nu ezitati sa consultati un nutritionist.

Sursele de proteine:
-pentru vegetarieni: fasole, mazare, naut, produse din soia (tofu, tempeh, etc.), nuci
-pentru lacto-ovo-vegetarieni: lactate si oua

Fierul
Alt risc major la care se expun vegetarienii este carenta de fier. Caci, si de aceasta data, carnea (in special cea rosie, ficatul si galbenusul de ou) este principala sursa a acestui mineral. Bineinteles, numeroase legume contin fier, dar mai greu de asimilat de catre organismul tau. Daca din meniul tau face parte si carnea de peste, aportul de fier nu este afectat. Daca, in schimb, nu consumi peste si nici fructe de mare, atunci trebuie sa apelezi la legume (fasole, spanac), fructe uscate, oua si lapte pentru a evita carenta de fier. Nu ezita sa consulti medicul in cazul in care starea de oboseala si lipsa energiei persista.

Sursele de fier:
-cerealele fortificate pentru micul dejun
-spanac
-fasole rosie, linte, nap, mazare
-nap
-paine integrala
-fructe uscate (caise, prune, arahide)

Vitamina B 12

Vitamina B12 se gaseste numai in alimentele de origine animala. Vegetarienii pot face rost de aceasta vitamina din cerealele fortificate pentru micul dejun, bauturi din soia fortificate, precum si din suplimentele de vitamine.

Calciul
Studiile arata ca vegetarienii asimileaza calciul in cantitati mai mari decat restul populatiei. Legumele verzi precum spanacul, napii, bok choy, telina, varza verde creata (kale) si broccoli; unele legume si produse din soia (tofu, diferite bauturi) sunt surse valoroase de calciu.

Zincul
Zincul este necesar pentru crestere si dezvoltare, dar si pentru buna functionare a sistemului imunitar. Sursele vegetariene de zinc sunt: cerealele, leguminoasele, molustele si crustaceele. Daca luati suplimente de zinc, aveti grija sa nu contina mai mult de 15- 18 mg. La unele persoane, suplimentele care contin mai mult de 50  mg zinc pot diminua nivelul de colesterol -HDL (colesterolul bun) din sange.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

proteinele fierul calciul zincul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1443 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020386 (s)