News Flash:

Deficitul de fier, o importanta problema de sanatate publica

23 Martie 2011
15245 Vizualizari | 0 Comentarii
Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca o treime din populatia globului sufera de anemie feripriva, determinata de deficitul de fier din organism Anemia feripriva are ca simptome manifestari generale precum oboseala, scaderea capacitatii de efort sau a puterii de concentrare, dureri de cap, ameteli, palpitatii Cea mai importanta cauza a anemiei feriprive o reprezinta pierderea cronica de sânge, de cele mai multe ori în cantitate mica, dar persistenta, determinând epuizarea rezervelor de fier ale organismului

Anemia feripriva reprezinta o importanta problema de sanatate publica, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimând ca o treime din populatia globului sufera de aceasta afectiune. Cauza o reprezintadeficitul de fier din organism, determinat fie de insuficientul aport din alimentatie, fie de deficitul de absorbtie al fierului la nivelul intestinului subtire, fie de pierderea sub diverse forme, depasind aportul. Anemia feripriva are ca simptome manifestari generale precum oboseala, scaderea capacitatii de efort sau a puterii de concentrare, durere de cap, ameteli, palpitatii.

Diagnosticul se stabileste usor, prinanalize de sânge uzuale, prin care se determina valoarea hemoglobinei, care va oferi o estimare a severitatii anemiei, se apreciaza indicii eritrocitari (caracteristici de marime si încarcare cu fier a globulelor rosii), precum si valoarea fierului seric. Exista o categorie speciala de anemie cu fier seric scazut, care mimeaza, dar este diferita de anemia simpla feripriva, pe care medicul prescriptor sau medicul de laborator o poate depista prin analiza din sânge a unor parametri suplimentari, si care este întâlnita la unele boli de tip inflamator.

Cauze
Dupa determinarea diagnosticului, este importanta stabilirea cauzei anemiei feriprive. În cazul anemiei carentiale, cauza e reprezentata de deficitul de aport de fier din alimentatie. În cazul anemiei feriprive prin deficit de absorbtie, cauzele pot fi: boala celiaca (intoleranta la gluten care împiedica, prin modificarile inflamatorii de la nivelul mucoasei intestinului subtire, absorbtia fierului), interventiile chirurgicale anterioare cu rezectia partiala sau totala a stomacului sau rezectia unei portiuni a intestinului subtire, bolile inflamatorii intestinale cronice de tipul bolii Crohn.

Cea mai importanta cauza a anemiei feriprive consta in pierderea cronica de sânge, de cele mai multe ori în cantitate mica, dar persistenta, determinând epuizarea rezervelor de fier ale organismului. La femei, raspunzatoare pentru anemia feripriva prin mecanismul pierderii cronice este, în primul rând, patologia ginecologica, prin anomalii de ciclu menstrual sau tumori (benigne sau maligne) uterine. La barbati, trebuie considerata, în primul rând, patologia gastrointestinala cu pierdere manifesta sau oculta de sânge pe calea tubului digestiv.

Consult la gastroenterolog
Desi pot exista cauze benigne de anemie feripriva la nivel gastrointestinal, precum ulceratiile intestinale frecvent induse de medicamentele antiinflamatorii non-steroidiene, angiodisplaziile (anomalii vasculare cu fragilitatea peretelui vasului) gastrice, intestinale sau colonice, sau boala hemoroidala, este de maxima importanta suspicionarea si cautarea activa a unor cauze grave, neoplazice la nivelul tubului digestiv. Pot fi responsabile de anemia feripriva cancerul gastric, cancerul de rect sau colon sau, mai rar, tumorile intestinului subtire, fiecare dintre aceste boli putând evolua atât manifest, cu simptome de însotire specifice, cât si tacut, doar cu anemie feripriva.

De altfel, este binecunoscut algoritmul de judecata clinica al oricarui medic practician în fata unui pacient cu anemie feripriva: orice semn de alarma coexistent (vârsta peste 50 ani, scadere recenta în greutate, antecedente familiale de cancere digestive) ridica, pâna la proba contrarie, suspiciunea de neoplazie digestiva, cu demararea investigatiilor tintite. Este, asadar, pe deplin justificata trimiterea pacientilor cu anemie feripriva, în special barbati sau, în cazul pacientelor, dupa consult ginecologic, la specialistul gastroenterolog.

Prudenta sau evitarea medicamentelor antiinflamatorii
În Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie Iasi demersul diagnostic al anemiei feriprive este complet, existând atât aparatura necesara investigatiilor de prima linie (endoscopie digestiva superioara, colonoscopie), cât si tehnici avansate (videocapsula endoscopica de intestin subtire si colon). Nu rare au fost situatiile când s-au depistat neoplazii pornind de la o anemie feripriva descoperita ambulatoriu.

În aceasta perioada a anului, cu temperaturi joase si frecvente raceli la care se folosesc adesea preparate de tipul aspirinei si al altor antiinflamatorii, ne confruntam cu un numar mare de bolnavi prezentând semne de anemie feripriva secundara ulceratiilor determinate de aceste medicamente la nivelul tractului gastrointetsinal. În acest sens, recomandam prudenta sau chiar evitarea acestor medicamente antiinflamatorii de catre persoanele cu trecut ulceros sau hemoragie digestiva în antecedente. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

anemia feripriva valoarea hemoglobinei cauze
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1744 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021055 (s)