News Flash:

Deficienta de calciu: cauze

23 Noiembrie 2018
279 Vizualizari | 0 Comentarii

Daca exista un lucru in corpul uman de care aproape orice tesut si organ are nevoie, acela esta calciul. Din nefericire, daca eviti produsele lactate, riscurile de a avea deficienta de calciu cresc. Calciul este cel mai abundent mineral gasit in corpul uman si detine mai multe functii importante in mod simultan. Peste 99% din calciul din corp se regaseste in dinti si in oase, iar restul de 1% se gaseste in sange, muschi si lichidul din celulele noastre.

Deficienta de calciu este o conditie ce rezulta din cantitatile neadecvate de calciu din corp. Adesea aceasta apare din cazua consumului neadecvat de calciu in cadrul alimentatiei, de-a lungul unei perioade mai mari de timp. Deficienta de vitamina D, fosfor si magneziu – ce ajuta la absorbtia de calciu – pot cauza deficiente de calciu la randul lor. In general exista doua deficiente de calciu, anume:

Deficienta alimentara: aceasta este cauzata de asimilarea neadecvata a calciului, care se reflecta adesea in depuneri de calciu pe oase, subtierea sau slabirea acestora sau osteoporoza.

Hipocalcemia: se caracterizeaza prin nivelul scazut al calciului in sange. Adesea se manifesta ca un efect secundar al medicamentelor, precum diureticele, tratamentele medicale pentru boli precum insuficienta renala sau hipertiroidie.

Cauzele alimentare ale deficientei de calciu

1. Consumul inadecvat de calciu. Cea mai importanta cauza a deficientei este se datoreaza consumului unei cantitati neadecvate de calciu in dieta zilnica. Din cauza nivelului scazut de calciu in sange, corpul este fortat sa isi sustraga calciul din oase.

2. Deficiente de vitamina D, fosfor si magneziu. Nutrientii precum vitamina D, fosforul si magneziul au un rol foarte important in absorbtia de calciu, iar o deficienta a acestor minerale duce la o deficienta de calciu.

3. Menopauza. Menopauza cauzeaza o scadere a nivelului de estrogen, care ajuta la mentinerea calciului la nivelul oaselor.

4. Varsta. Odata ce imbatranim, corpul nostru devine mai putin eficient in absorbtia de calciu din alimente.

5. Absorbtia incorecta a calciului

Cine este predispus sa aiba o deficienta de calciu

Anumiti oameni sunt mai predispusi la aceasta afectiune deoarece au nevoie de o cantitate mai mare de calciu. Mai jos se regasesc cateva dintre efectele deficientei de calciu.

1. Copii si adolescenti. Calciul este vital pentru dezvoltarea oaselor. In timpul etapei de crestere, copiii si adolescentii au nevoie de mai mult calciu pentru cresterea osoasa. Acesta mai ajuta si la cresterea densitatii minerale din oasele adolescentilor, reducand riscul de subtiere a oaselor la batranete.

2. Femeile aflate la menopauza. Femeile aflate la menopauza pot avea probleme de scadere osoasa in primii cinci ani de la instaurarea acesteia. Acest fapt se datoreaza scaderii in productia de estrogen.

3. Persoanele care au intoleranta la lactoza. Persoanelor cu intoleranta la lactoza nu pot digera aceasta componenta. Persoanele care sufera de aceasta afectiune au un risc ridicat de deficienta de calciu, din cauza faptului ca sunt nevoite sa evite produsele lactate.

4. Vegetarieni si vegani. Vegetarienii se expun riscului de a dezvolta o deficienta de calciu deoarece acestia consuma alimente vegetale ce contin acid fitic si oxalic, componente ce interfereaza cu absorbtia de calciu. Riscul este agravat de faptul ca acestia nu consuma produse lactate. sursa: elle.ro

        

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

deficienta calciu lipsa calciu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1496 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017297 (s)