News Flash:

De la 1 iunie, bolnavii cronic sunt obligati sa se inscrie la farmaciile de familie

17 Mai 2011
2622 Vizualizari | 1 Comentarii

Prima luna de vara aduce modificari substantiale in relatia contractuala dintre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si furnizorii de servicii medicale. De la 1 iunie, va intra in vigoare noul contract cadru privind acordarea asistentei medicale care, pentru prima data, va fi valabil doi ani. Noul contract vine cu o serie de schimbari care privesc medicina de familie si farmaciile.

Astfel,  medicii de familie vor fi platiti mai mult in functie de numarul de consultatii acordate si mai putin dupa numarul de pacienti inscrisi pe liste si vor prescrie medicamente in limita unui plafon. De luna viitoare, plata medicilor de familie se va face dupa urmatoarea structura: 50% "per capita" (numarul de pacienti de pe liste) si 50% per serviciu (consultatii). Vechiul contract prevedea alocarea a 70% din fonduri pentru plata per capita si 30% pentru plata per consultatie. Schimbarile ii nemultumesc pe medici. 

"Suntem furati la servicii: avem voie sa facem doar 20-24 de consultatii pe zi. Tot ce trece de 24 de consultatii, le facem cadou pacientilor. In plus, Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) ne fura si pacientii: nou-nascutii si nou-intratii pe liste se valideaza cu doua-trei luni intarziere, dar, in tot acest timp, noi le acordam consultatii medicale", a declarat pentru Evenimentul Zilei dr. Sandra Alexiu, secretarul Societatii Nationale de Medicina Familiei. 

Bolnavii, legati de farmacii
Noul contract-cadru ii afecteaza si pe bolnavii cronic. Cei inclusi in programe nationale de sanatate dar si asiguratii care sufera de afectiuni cronice vor fi obligati sa se inscrie la o farmacie pentru a-si procura medicamentele. Farmaciile, la randul lor, trebuie sa intocmeasca liste cu asiguratii lor si sa raporteze lunar miscarea pacientilor la Casa. Bolnavii vor fi obligati sa ramana cel putin sase luni pe lista aceleiasi farmacii, cu exceptia cazului in care se muta din localitate.

"Conceptul de farmacie de familie e gresit. Oamenii vor intelege ca trebuie sa-si cumpere toate medicamentele de acolo. Nu se va inscrie nimeni la nicio farmacie, medicii vor trimite listele de pacienti la farmaciile cu care lucreaza ei. Si acum se intampla la fel. Medicii trimit pacientii la anumite farmacii, doar ca ei nu sunt obligati sa mearga acolo. Ma intreb, ce se intampla in situatia in care farmaciile raman fara medicamentele respective?", se intreaba Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania. 

Alte precizari
Noul contract-cadru mai stabileste ca medicii vor prescrie in continuare medicamente pe denumirea comuna internationala, dar, vor avea voie, in anumite situatii, sa recomande si denumirea comerciala. 

In plus, pacientii pot sa-si exprime nemultumirile in condica de reclamatii din farmacie. Legea mai spune ca unitatile farmaceutice trebuie sa se aprovizioneze prioritar cu medicamente ieftine. "Multe produse ieftine au fost introduse pe liste, dar producatorul nu face fata. De aceea, unele judete raman fara pastile", adauga Clara Popescu. 

Si noul contract pastreaza prevederea potrivit careia, pacientilor le vor fi decontate medicamentele cumparate in perioada de spitalizare.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

alte precizari
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

NELU  | #112
Cum ramane cu pacientii cronici aflati in tranzit? ei cum vor cumpara medicamentele?sau sunt siliti sa crape? IATA inca o lege idioata ar spune unii, insa e mai degraba una de tip mafiot. Pentru ca se stie ca multi medici sunt mana-in-mana cu unii farmacisti, care contra unei "sume"="onorariu" isi trimit pacientii sa le cumpere medicamentele scumpe.Acum incearca sa-i forteze practic sa cumpere medicamete scumpe dintr-o anumita farmacie, si sa faca vanzare doar unora.Vor sa dispara concurenta si puterea de decizie a cetateanului de unde si la ce pret sa cumpere un produs.
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1521 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014329 (s)