News Flash:

De ce sunt importante proteinele pentru organism

13 Ianuarie 2011
3969 Vizualizari | 0 Comentarii

Proteinele sunt molecule mari, alcatuite din aminoacizi. In organism, exista 22 de aminoacizi din a caror combinatie rezulta o varietate infinita de proteine. Dintre acestia, 9 aminoacizi nu pot fi sintetizati de organism, fiind produsi doar de plante. Ei se numesc aminoacizi esentiali si trebuie sa se gaseasca in mod obligatoriu in dieta.

Proteina consumata nu poate fi absorbita in sange ca atare, de aceea este desfacuta de acizi si enzimele digestive in aminoacizii componenti, si doar ei sunt absorbiti in sange.

Rolurile proteinelor in organism sunt urmatoarele:

1. Rol structural - sunt componente ale tuturor celulelor, fiind necesare cresterii si refacerii tesuturilor.

2. Rol functional - in desfasurarea proceselor metabolice. Sunt componente structurale ale diverselor enzime si hormoni. Pot indeplini functii specifice (anticorpi). 

3. Rol fizico-chimic - prin caracterul lor amfoter si coloidal participa la reglarea presiunii osmotice si mentinerea echilibrului acido-bazic.

4. Rol energetic - evidentiat prin degradarea compusilor rezultati din transformarea lor, pana la etapa finala de CO2 si H2O.

Proteinele din alimentatie vor fi folosite in organism nu numai pentru biosinteza proteinelor tisulare sau inlocuirea celor distruse, ci si pentru biosinteza unor compusi azotati neproteici (baze purinice si pirimidinice, constituenti ai nucleoproteinelor, creatinei, colinei). 

Surse de proteine

Alimentele derivate din animale, incluzand pestele, ouale, carnea si majoritatea produselor lactate reprezinta cele mai importante surse de proteine. Potrivit nutritionistilor, cea mai mare valoare proteica se regaseste in lapte si oua, iar soia este singura planta care contine proteine complete. Specialistii recomanda, in special, consumul de alimente ce contin proteine complete, subliniind faptul ca aceste substante organice trebuie procurate atat din surse animale, cat si vegetale, intr-o proportie echilibrata.

Printre alimentele ce contin proteine complete se numara ouale, pestele, carnea de gaina, curcan, rata, vita, oaie si porc, branza, laptele, iaurtul si soia. Unele alimente bogate in proteine, cum sunt carnea de oaie, porc, rata sau ouale, contin insa si cantitati importante de grasimi.

In categoria produselor cu proteine incomplete, nutritionistii amintesc cerealele, orezul, spaghetele, painea, fasolea, broccoli, cartofii si arahidele. Aceste alimente nu asigura un aport adecvat de aminoacizi si orice proteina fara unul din aminoacizii esentiali (proteina incompleta) are o valoare biologica redusa
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

proteinele aminoacizi aminoacizi esentiali dieta rol structural
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1727 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013821 (s)