News Flash:

De ce se confunda meningita cu toxiinfectia alimentara

21 Octombrie 2016
2187 Vizualizari | 0 Comentarii
Meningita si toxiinfectia alimentara sunt doua afectiuni diferite, dar cu simptome asemanatoare, mai ales in cazul copiilor. "Confuzia apare din cauza asocierii de semne si simptome, mai ales din cauza varsaturilor", precizeaza medicul de familie Ileana Efrim pentru Gandul.
''Meningita este o afectiune rara, de etiologie virala sau bacteriana. Suspiciunea de meningita indica o consultatie la camera de garda, la boli infectioase, la medicul de familie sau la pediatru. Copilul se plange de dureri mari de cap, intoleranta la lumina (isi ascunde privirea de lumina), varsaturi spontane, care nu sunt provocate de alimentatie, agitatie si febra, care nu cedeaza la dozele recoamdate de antipiretic. Copiii acuza dureri musculare, sunt apatici, incearca sa isi gaseasca o pozitie care sa le reduca intensitatea durerilor de cap.
Micutul este agitat (nu poate descrie durerile de cap sau durerile musculare), are febra mare, varsaturi spontane, respiratii scurte si frecvente, este palid sau chiar are semne de cianoza (culoare violacee a tegumentelor din jurul gurii si degetelor). Sugarul are febra, dar aceasta alterneaza cu scaderea marcata a temperaturii corpului, refuza alimentatia si este cel mai adesea hipoton, adica asa, ca o "carpa", spune medicul de familie Ileana Efrim pentru Gandul.
Toxiinfectia alimentara, asa cum ii spune si numele, este o boala care apare dupa consumul unor alimente contaminate cu germeni. ‘’Unele nerecomandate pentru varsta copilului (branzeturi fermentate, lactate crude, neprelucrate termic sau prelucrate insuficient, creme cu ou crud, mancaruri "invechite" in frigider etc.) sau alimente care sunt incerte din punct de vedere al provenientei sau felului in care au fost pastrate (mancarea gatita care nu este refrigerata corespunzator, laptele pastrat de la o masa la alta, alimente gatite contaminate cu fructe sau legume proaspete, alimente gatite in zilele precedente si amestecate cu cele proaspat gatite etc.)
Toxiinfectia alimentara se manifesta prin varsaturi alimentare precedate de dureri abdominale si crampe, scaune de consistenta apoasa, febra. Diagnosticul toxiinfectiilor alimentare se face de catre medicul de familie. Acesta stabileste tratamentul si necesitatea internarii in anumite cazuri.
Copiii au manifestari diferite, de aceea, este necesar ca parintele sa exerseze o buna cunoastere a propriilor copii. Uneori, doar o scadere a apetitului alimentar si a poftei de joaca pot fi indicii ca starea lor de sanatate se modifica. Asta face din parinti niste "buni" diagnosticieni ai starii de sanatate a celor mici sau mari, sigur, cu conditia sa nu cadem in extrema cealalta, cand totul devine boala. De asemenea, medicul de familie, care are in grija copilul, impreuna cu parintii, poate stabili conduita terapeutica", precizeaza medicul de familie Ileana Efrim pentru Gandul.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

meningita toxiinfectia alimentara afectiuni semne simptome
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1643 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020368 (s)