News Flash:

De ce sa consumi ulei de palmier

20 Mai 2011
3635 Vizualizari | 0 Comentarii

Uleiul de palmier este utilizat de peste 5000 de ani si este originar din Africa. Se obtine din partea care inconjoara samburele prin zdrobire si presare. Se folosesc si samburii, dupa ce sunt sparti si decojiti merg mai departe la obtinerea uleiului din sambure de palmier. Uleiul din sambure se obtine separat deoarece compozitia si utilizarile sunt altele.

Uleiul de palmier se utilizeaza in intreaga lume ca ulei de gatit si margarina. Din grasimile din palmier utilizate in diferite amestecuri se obtin diverse produse alimentare, dar se foloseste si prepararea produselor casnice.

Beneficiile consumului de ulei de palmier
Se recomanda in alimentatie datorita faptului ca se absoarbe si se digera usor si de aceea reprezinta un suport pentru o hrana sanatoasa. Grasimile si uleiurile reprezinta 95% din lipide. Uleiul de palmier este compus dintr-un amestec de acizi grasi: acid oleic, acid linoleic, acid palmitic, acid stearic. Practic, contine 40% acizi grasi mononesaturati, 10% acizi grasi polinesaturati si 50% acizi grasi saturati. Primele doua categorii de acizi raman in stare lichida la temperatura camerei, in timp ce aceia saturati la aceeasi temperatura se solidifica.

Uleiul de palmier nu are colesterol. Studii au aratat ca o dieta pe baza de ulei de palmier scade nivelul de colesterol. Este bogat in vitaminele A si E, antioxidanti puternici, care au un rol deosebit in prevenirea imbatranirii precoce. De asemenea, datorita acestor substante uleiul de palmier protejeaza vederea, asigura sanatatea pielii si cresterea oaselor.

In amestec cu cel de peste reduce riscul afectiunilor cardiovasculare. Uleiul de palmier contine o concentratie crescuta de beta si alfa-caroten, care reprezinta cam 90% din continutul total de carotenoizi. De retinut este faptul ca uleiul de palmier este una din putinele surse alimentare de alfa-caroten, care s-a demonstrat a avea un afect anticancerigen mai puternic decat beta-carotenul.

Potrivit nutritionistilor, principalul atu al uleiului de palmier este rezistenta lui la prajit. Uleiul de palmier nu se degradeaza in timpul prajirii si nu formeaza substante toxice, asa cum se intampla in cazul celorlalte uleiuri.

Uleiul de palmier nehidrogenat sau nerafinat rezista la temperaturi de pana la 230 de grade Celsius, comparativ cu uleiul de masline - 180 de grade, sau uleiul de floarea-soarelui - la doar 160 de grade.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

alfa-caroten
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1662 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020852 (s)