News Flash:

De ce polenul crud este mai bun decat cel uscat. Descopera si cum trebuie luat pentru a fi asimilat 100%

9 Mai 2018
8945 Vizualizari | 0 Comentarii

Fiecare tip de planta are polenul sau specific, ca aroma, gust, culoare, forma, compozitie. In functie de specie, culoarea polenului poate varia de la albul cel mai pur la negrul cel mai intens. In majoritatea cazurilor culoarea variaza insa de la galben la brun inchis, si este poliflor - provine de la mai multe specii de plante. Cei care se tem sa ia polen de teama alergiilor - in special cei cu rinita alergica sezoniera, le spunem ca acesta nu produce alergii in mod special, nu mai mult decat orice alt aliment. Confuzia apare cel mai frecvent cu polenul purtat de vant (anemofil), care este responsabil de alergiile sezoniere (rinite, conjunctivite, astm bronsic). Polenul recoltat de albine (numit si entomofil) este diferit de cel anemofil. Albinele aduna doar polenul care este bun pentru hrana lor, fara a produce efecte nedorite. Acele plante care produc polen nedorit nu sunt fertilizate de albine. In plus, polenul albinelor contine atat vitamina E cat si seleniu, doua elemente care actioneaza sinergic contra alergiilor. Asadar, consumul de polen crud in doze de intretinere, poate scadea reactiile alergice sezoniere cu 20 pana la 40%.

De ce este mai bun polenul decat cel uscat
Pana nu demult, modalitatea uzuala de pastrare a polenului peste an era sa fie uscat. Nimeni nu contesta beneficiile pe care le aduce, dar atunci cand este usacat la caldura, se distrug lactobacilii, bifidobacilii, drojdiile, o mare parte din vitamine, enzime, pro-enzime, reducandu-se foarte mult actiunile benefice ale polenului. Mai ales, lactobacilii care ajuta la curatarea, protejarea si regenerarea florei intestinale sunt distrusi prin procedeele de uscare ale polenului. Din acest motiv, polenul crud este mai bun si mai eficient in tratarea afectiunilor ce tin de colon si tranzitul intestinal, iar calitatea lui este incontestabila. La polenul crud, tinut in congelator, aceste proprietati sunt conservate, iar gustul si aromele sunt mult mai placute. Congelarea este modul ideal de a pastra calitatile nutritionale ale polenului proaspat. Fata de polenul apicol uscat sau orice alt supliment alimentar procesat, polenul proaspat congelat este un aliment "viu", plin cu enzime, bacterii prietenoase si un gust natural delicios.

Polenul proaspat trebuie, obligatoriu, pastrat la congelator, la temperaturi de -5, -15 grade C. Daca imediat ce este primit este depozitat la congelator, el isi pastreaza proprietatile cel putin 2 ani. Scos din congelator, nu se degradeaza foarte repede, poate rezista la temperatura camerei aproximativ 8-10 zile. In frigider rezista pana la 2 saptamani. Congelarea si decongelarea poate fi facuta de mai multe ori fara a-i fi afectate calitatile datorita continutului scazut de apa (aproximativ 8-10%) si, datorita faptului ca nu contine nici o bacterie patogena.

Cum se administreaza polenul
Administrarea polenului este ideal sa se faca dimineata, dar uneori se poate imparti in mai multe portii. Este bine sa se inceapa cu 2 lingurite pe zi si sa se creasca progresiv, pana la doza optima (4-6 lingurite sau mai mult in functie de afectiune), care se pastreaza constanta o vreme. Dupa ce s-au acoperit posibilele carente si s-au echilibrat functiile corpului, se poate trece la doza normala de intretinere a unei persoane sanatoase(1-2 linguri/zi). Cantitatea utila pentru cei sanatosi este considerata de 15-20 gr/zi, adica aproximativ 3 lingurite obisnuite. La copiii mai mici, ajung 2 lingurite pe zi, iar la cei sub un an, 1/2-1 lingurita pe zi. Polenul se poate lua constant, chiar toata viata, deoarece nu are efecte adverse. Ca modalitate de administrare, in general, polenul este bine sa fie foarte bine mestecat (15-20 de minute) sau dizolvat. Daca este luat simplu sau doar amestecat cu miere, tubul digestiv nu reuseste sa absoarba intregul continut nutritiv (mai ales in cazul polenului uscat) si o parte este eliminata. Daca este pus la dizolvat, cu 20-30 minute inainte de administrare, el se va absorbi 100%. Se poate dizolva bine in mai multe lichide: apa cu suc proaspat de lamaie, iaurt (kefir, sana, lapte prins), bors, sucuri proaspete din fructe si/sau legume. Pentru placerea gustului poate fi adaugata miere.

Polenul crud este cunoscut si folosit inca din antichitate pe post de medicament, deoarece el este foarte bogat in substante nutritive si regeneratoare pentru organism (proteine, aminoacizi esentiali, enzime, vitamine, minerale, carbohidrati, antioxidanti, lactobacilli, etc). O dovada ca este un aliment extrem de nutritiv este si experimentul lui Antonio Couto, un apifitoterapeut experimentat din Portugalia, care, impresionat fiind de compozitia si calitatile exceptionale ale polenului, a tinut in anul 2009 o api-dieta, constand din polen si miere in principal, alaturi de putin laptisor de matca, propolis si sucuri proaspete de fructe. Timp de 6 luni a consumat cate 250 grame de polen crud pe zi, repartizat la cele 3 mese, alaturi de cele mentionate anterior. In acest timp, analizele de sange si functiile corpului s-au mentinut in parametri normali, greutatea a scazut cu 6-7 kg (de mentionat ca pornise de la o greutate normala), se simtea foarte bine din toate punctele de vedere, era energic si lucra normal. Chiar spunea ca se simte mult mai energic iar durata somnului a scazut cu o ora, nefiindu-i necesar mai mult de atat. A oprit aceasta dieta dupa 6 luni, nu fiindca nu ar mai fi rezistat, ci deoarece a considerat ca scopul a fost atins si anume - de a demonstra ca se poate trai la parametri normali chiar si numai cu produse apicole. Polenul, un tezaur de vitamine si minerale

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

polenul culoarea polenului anemofil entomofil
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2117 (s) | 34 queries | Mysql time :0.055308 (s)