News Flash:

De ce nu trebuie sa ratam urzicile in aceasta primavara

16 Martie 2017
712 Vizualizari | 0 Comentarii
Urzica are proprietați deosebite pentru sanatate si este folosita si pentru realizarea unor produse de îngrijire si frumusețe. Aceasta planta conține numeroase substanțe nutritive: proteine, hidrați de carbon, apa, clorofila, fibre, grasimi, vitamine (A, B1, B2, B4, B5, B6, B9, C, E, K, H), zinc, cupru, fier, seleniu, mangan, sodiu, calciu, clor, magneziu, potasiu.

Daca este folosita în mod corespunzator (supe, tocanițe, salate) poate deveni un preparat culinar sanatos si gustos. Cura de urzica este recomandata în medicina populara pentru îmbunatațirea sanatații organismului.


Principalele beneficii pentru sanatate ale urzicii:
Urzica creste imunitatea, ajuta la vitaminizarea si remineralizarea organismului, la subțierea sangelui, detoxifierea organismului si menținerea sanatații acestuia. Se recomanda sucul natural din urzici si apa, îndulcit cu miere de albine.

Urzica alimentul-medicament la iesirea din iarna. Iata ce beneficii are 


Urzica ajuta în tratamentul hipertensiunii arteriale. Se recomanda ceaiul din aceasta planta pentru ca reduce glicemia si tensiunea arteriala, scade nivelul de colesterol si depunerile acestuia pe pereții vaselor de sange, combate ateroscleroza si accidentul vascular cerebral.


Prin efectul sau diuretic ceaiul de urzica poate ajuta si în eliminarea nisipului si a calculilor renali. Ceaiul nu se bea în cantitate mare, orice exagerare nu este buna pentru sanatatea organismului.


Planta are clorofila care ajuta în curațarea organismului si îmbunatațirea nivelului de hemoglobina din sange. Molecula de clorofila are antioxidanți si ajuta la regenerarea celulelor țesuturilor, la vindecarea organismului. Antioxidanții reduc efectul nociv al radicalilor liberi si mențin aspectul tanar al corpului. Clorofila previne cancerul si alte boli grave, stimuleaza transportul de oxigen la celule, are proprietați antibacteriene si antiinflamatorii, combate bolile intestinale (constipația, gastrita, ulcerul gastric si duodenal), hepatita, diabetul, hipovitaminoza.


Ceaiul de urzica stimuleaza metabolismul, sistemul respirator si cardiovascular, are efect diuretic. Ceaiul din frunze de urzica se realizeaza astfel: se adauga o lingura de frunze la o cana de apa clocotita, se fierbe timp de 10 minute, se strecoara, se lasa sa se raceasca si apoi se bea încet între mese, cu înghițituri mici, cate puțin pe tot parcursul zilei. Cei care doresc pot îmbunatați gustul oarecum neplacut al ceaiului de urzica cu alte plante medicinale: tei, menta, etc.


Infuzia de urzica este recomandata în tratamentul bolilor de ficat si vezica biliara.
Ceaiul de urzica poate calma durerile menstruale si reduce simptomul de sangerare excesiva (pentru ca are vitamina C si K). Nu se utilizeaza în cazuri de insuficiența renala si cardiaca, dar nici de femeile însarcinate sau care alapteaza.
Aceasta planta este recomandata celor care sufera de fibromialgie, reumatism, guta si artrita deoarece poate reduce durerile de articulații. Are o cantitate mare de calciu ceea ce este important pentru sistemul osos.


Urzica reduce nivelul de zahar din sange, purifica organismul si are efect benefic asupra pancreasului, rinichilor si ficatului. Conține fier si ajuta în tratamentul anemiei. Sucul din urzica este destul de concentrat si pastreaza elementele nutritive ale plantei, se abosoarbe rapid în organism si are efect detoxifiant. Se prepara din frunzele fragede si proaspete de urzica, care se spala si se marunțesc în blender, apoi compoziția obținuta se stoarce prin tifon si se bea dimineața pe stomacul gol, în cantitate mica de aproximativ 20 ml.

6 tratamente externe cu urzici 


Supa din urzica si varza este un preparat culinar excelent pentru primavara. Are proprietați diuretice, antiseptice, laxative, nutritive, tonice hepatice. Se prepara din urmatoarele ingrediente: 2-3 maini de frunze de urzica proaspete, 100 g varza alba taiata fin, o ceapa mare, o lingura ulei de masline, o legatura de patrunjel proaspat, puțina nucsoara macinata, un praz, frunze de coriandru, sare si piper dupa gust. Pentru ca preparatul sa fie delicios se adauga si supa de pui.


Mod de preparare: se caleste ceapa în uleiul de masline (dupa ce în prealabil a fost curațata, spalata si taiata fin); peste ceapa se adauga prazul taiat marunt si varza si se lasa sa fiarba în aburi timp de 15 minute; se fierbe carnea de pui si se obține supa de pui; se amesteca supa cu legumele undite în ulei, se lasa sa fiarba 20 de minute timp în care se adauga si frunzele de urzica; la final se adauga verdeața (patrunjelul si coriandrul) si condimentele (sarea, pieperul si nucsoara).


Sampon natural din frunze de urzica
samponul din urzica ajuta în combaterea matreții si acneei, este recomandat pentru parul gras si predispus la încarunțire. Produsele naturale din urzica (ex. infuzie, ceai, loțiuni, decoct, sampon) au efect bun asupra scalpului si a parului, reda culoarea naturala a podoabei capilare, vindeca porii infectați, elimina matreața, secreția excesiva a gandelor sebacee, trateaza iritațiile, inflamațiile, urticaria, mancarimile si alte reacții alergice. Prin tratamentul parului cu urzica acesta devine stralucitor si mai sanatos.


urzica sanatate
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1480 (s) | 35 queries | Mysql time :0.022310 (s)