News Flash:

De ce nu ar trebui sa adaugi gheata si lamaie in bauturi

23 Octombrie 2017
248 Vizualizari | 0 Comentarii
Te-ai gandit vreodata ce se intampla cand adaugi gheata si felii de lamaie in bauturile tale? Atunci cand acestea sunt adaugate in pahar, nu ofera numai aroma, ci aduc cu ele bacterii si virusuri. 
Gheata este folosita pentru a raci bauturile, dar si pentru a oferi cocktailurilor un aspect deosebit. Dar aceasta poate fi contaminata cu microorganisme chiar inainte de a fi transformata in gheata. Desi te astepti ca apa din care se face gheata sa fie la fel de pura precum apa de baut, evenimentele petrecute de-a lungul timpului arata ca nu este intotdeauna astfel.
În 1987, gheata contaminata servita in bauturile din timpul unui meci de fotbal din Philadelphia si la alte evenimente mai restranse a provocat imbolnavirea a 5000 de persoane cu virusul Norovirus, potrivit dailymail.co.uk.
Gheata contaminata a fost responsabila si pentru epidemia de holera din America Latina, in anul 1991, cand 8000 de persoane s-au imbolnavit, iar 17 si-au pierdut viata.
Dincolo de pericolul ca gheata sa fie facuta din apa contaminata, atat gheata, cat si lamaia pot colecta bacterii de pe diverse suprafete, precum aparatele de facut gheata, tocatoare, maini sau ustensile de bucatarie.
Medicii Paul Dawson si Wesam Al-Jeddawi, de la Universitatea Clemson, au realizat o investigatie despre produsele care sunt adaugate in bauturi. Rezultatele te-ar putea ingrozi.
Cat de periculoase sunt gheata si lamaia?
Vestea proasta este aceea ca atunci cand mainile sunt contaminate cu E. coli, bacteria a fost transferta pe feliile ude de lamaie in 100% dintre cazuri. Daca feliile de lamaie erau uscate, rata de a transfer a bacterie pe acestea a fost de 30%. Aceste descoperiri sunt in concordanta cu cele ale unui alt studiu, care a descoperit ca 69% dintre feliile de lamaie folosite in 21 de restaurante erau infectate cu bacterii si ciuperci asociate cu contactul uman.
Iar in cazul cuburilor de gheata este si mai grav. Si mai multe bacterii au fost transferate pe gheata decat au fost transferate pe lamai: 67% de pe maini si 83% de pe cupa pentru gheata.
Ce se intampla cand iti pui singur gheata si lamaie in bautura?
Unele restaurante ofera felii de lamaie la standurile pentru bauturi, pe care clientii si le pot adauga singuri in pahar. Acestea sunt si mai periculoase, pentru ca pot fi contaminate din mai multe surse. Daca sunt lasate in aer liber si nu sunt tinute la rece, pot acumula microorganisme periculoase din aer. De asemenea, persoanele care le ating le contamineaza cu diverse bacterii sau virusuri.
Nu te baza pe faptul ca alcoolul este antiseptic!
Unele persoane considera ca bauturile pe baza de alcool pot elimina aceste posibile contaminari. Dar in cadrul unui alt studiu s-a descoperit faptul ca agentii patogeni inghetati au supravietuit in 86% dintre cazuri atunci cand gheata s-a topit in cocktailuri de tipul scotch si apa minerala sau tequila. Prin urmare, bauturile alcoolice si cele carbogazoase nu te protejeaza de bacteriile din gheata sau de pe feliile de lamaie.
Sansele sa te imbolnavesti de la bauturile pe care le consumi sunt destul de mici, dar exista. Din moment ce lucratorii din domeniul alimentar sunt sursele principale de imbolnavire cu norovirus, virusul hepatitei A si alti agenti patogeni, este bine sa fii prudent si sa urmaresti cu atentie calitatea serviciilor din localul in care te afli, dar si modul in care sunt manipulate bauturile si produsele alimentare. De asemenea, urmareste cum iti este preparata bautura la bar. 
sursa: eva.ro
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1559 (s) | 35 queries | Mysql time :0.021706 (s)