News Flash:

De ce nu ai pofta de mancare cand esti bolnav

7 Ianuarie 2014
2846 Vizualizari | 0 Comentarii
Pierderea apetitului atunci cand esti bolnav nu este un lucru neobisnuit. Insa de ce ni se intampla asta? Expertii spun ca nici dieta si nici hranitul cu forta nu ne vor ajuta sa ne recuperam mai repede.
Pierderea apetitului este un simptom cunoscut al unor boli. Aceasta lipsa a poftei de mancare ii ajuta chiar si pe doctori sa diferentieze gripa de o raceala serioasa. Totusi, cum ne asiguram ca mancam indeajuns pentru a ne „alimenta“ recuperarea, se intreaba „Huffington Post“.   
„Cand suntem bolnavi, organismul nostru asigura un raspuns inflamator destul de complex. Ca parte a acestui raspuns, producem niste substante numite citochine, care dau o gramada de efecte, inclusiv o scaderea apetitului. In functie de ce boala suferi, un rol important il pot juca si schimbarile hormonale“, conform doctorului Donald D. Hensrud, directorul Departamentului de Preventie si Medicina Aerospatiala de la Clinica „Mayo“ din SUA.  
Lipsa apetitului poate scadea tensiunea asupra sistemului imunitar, prin economisirea energiei, astfel dandu-ti ocazia de a te lupta mai eficient cu boala. „Digerarea mancarii consuma energie, asa ca, daca nu suntem ocupati cu digestia, energia se concentreaza pe vindecare“, continua dr. Hensrud.   
Pe termen scurt, o scadere a apetitului poate fi benefica, insa lipsa poftei de mancare in cazul unor boli lungi, cum ar fi anumite tipuri de cancer, poate conduce la o pierdere in greutate periculoasa.   
In timpul unei simple raceli, mirosul si gustul iti sunt afectate, asa ca, atunci cand mancarea nu miroase sau nu are gustul delicios pe care il avea, te vei simti, pur si simplu, mult mai putin dispus sa mananci.  
Pierderea apetitului poate descuraja anumite virusuri sa-si mareasca numarul. „Daca mananci mai putin poti scadea cantitatea unor substante din organism cu care se hranesc virusurile“, adauga dr. Hensrud. Acelasi lucru este valabil si pentru bacterii, care nu vor mai gasi la fel de multa glucoza si fier in sange pentru a se hrani. „Acest raspuns complex este o masura preventiva luata de organism pe termen scurt, care poate ajuta vindecarea si recuperarea“, continua specialistul.  
Insa, asta nu inseamna ca nu trebuie sa mananci. Sa incerci special sa „infometezi“ boala si astfel sa iti supui propriul organism riscului de a nu avea suficiente calorii pentru a functiona poate, de fapt, sa impiedice procesul vindecarii. Expertii recomanda sa consulti neaparat un medic, sa-ti asculti organismul si sa mananci atunci cand ti-e foame, pe langa odihna si lichidele necesare atunci cand suferi de o simpla raceala.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pierderea apetitului bolnav dieta boli raceala
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1816 (s) | 25 queries | Mysql time :0.042227 (s)