News Flash:

De ce fructul cartofului nu poate fi mancat?

18 August 2014
2705 Vizualizari | 0 Comentarii
V-ati pus aceasta intrebare? Dupa cum stim, cartoful reprezinta constituie leguma cea mai utilizata: este ieftina si foarte usor de preparat. De fapt, expertii considera ca banalii, la prima vedere, cartofi, sunt alaturi de grau, porumb, tomate si orez, alimente de baza pentru intreaga omenire. Cartoful a fost selectionat si domesticit acum 7.000-10.000 de ani in regiunea unde astazi exista statele Peru si Bolivia

Reteta gustoasa de cartofi prajiti 
In urma cuceririi Imperiului Incas, conchistadorii spanioli au introdus cartoful in Europa, undeva la mijlocul secolului al XVI-lea. Aceasta leguma a fost primita initial cu reticenta de catre taranii europeni si s-a raspandit relativ lent in intreaga lume pana in pragul secolului al XIX-lea cand a devenit o sursa de hrana atat de importanta, incat cercetatorii estimeaza ca datorita cartofului populatia Europei Occidentale a crescut de patru ori de-a lungul secolului al XIX-lea.
In prezent, cartoful este un aliment extrem de popular in intreaga lume, cand exista peste 5.000 de soiuri diferite, si alte 200 specii de cartofi salbatici in America de Sud.

Cum sa slabesti mancand cartofi. Dieta tine doar 4 zile! 
Cu toate acestea, neincrederea aratata de primii agricultori europeni care au intrat in contact cu cartofii a fost provocata de ignoranta si lipsa de comunicare. Agricultorii respectivi au crezut ca de la cartofi se consuma fructul si nu tuberculii care erau ascunsi in pamant. Si cum fructul cartofului este extrem de toxic, multi dintre cei care l-au mancat pe atunci, fie au murit, fie au avut mult de suferit.
Aceasta deoarece cartofii contin si compusi toxici din grupa glycoalcaloizilor, dintre care cei mai importanti sunt solanina si chaconina. Solanina este o un glycoalcaloid intalnit si la matraguna si tutun. Consumata chiat in cantitati mici, solanina afecteaza in principal sistemul nervos provocand stari de slabiciune si ameteli.

Reteta zilei: Cum sa prepari cartofi deliciosi la cuptor 
La cartof, acesti glycoalcaloizi se gasesc in tulpini, muguri, frunze, dar mai ales in fructe, unde se afla concentratia maxima. Cercetatorii au descoperit ca nivelul glycoalcaloizilor concentrati in fructele de cartofi poate produce migrene, diaree, crampe abdominale, iar in cazuri de intoxicatie severa, chiar stari comatoase, urmate de moartea celui care a ingerat fructele respective.

Sunt cartofii prajiti cancerigeni? 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cartoful leguma cartofi grau porumb tomate orez alimente peru bolivia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2774 (s) | 23 queries | Mysql time :0.036707 (s)