News Flash:

De ce este oligatoriu sa ne iertam parintii

11 Aprilie 2018
405 Vizualizari | 0 Comentarii

Chiar si cu cele mai bune intentii, parintii pot gresi. Iata de ce este important sa ne iertam parintii si sa ne vindecam anumite suferinte din copilarie.

Constientizarea

Oricat de mult s-ar stradui, parintii nu pot fi perfecti. Oamenii fac erori, dar acest lucru firesc, in rolul de parinte, poate avea consecinte asupra dezvoltarii copiilor.  Cu toate ca parintii sunt bine intentionati, ei nu au cum sa acopere toate nevoile emotionale ale copiilor. Altii, mai putini constienti de impactul lor asupra celor mici, le ofera modele si mesaje pe care acestia ajung sa-si cladeasca convingerile si sistemele de credite. Ajunsi la varsta adulta, realizam mai mult sau mai putin faptul ca ne purtam precum parintii sau incercam din rasputeri sa nu-i copiem.

Comportamentele noastre sunt adoptate de cele mai multe ori prin identificare sau contraidentificare cu parintii, in functie de tipul de relatie pe care am dezvoltat-o cu acestia: o relatie buna, daca nevoile emotionale de baza ne-au fost implinite intr-o masura mare si una disfunctionala daca parintii nu au raspuns nevoii noastre de iubire, afectiune, prezenta, ghidare, limite etc.

Furia

Primul pas in directia iertarii parintilor este sa constienizam faptul ca lipsurile emotionale din copilarie, provocate de comportamentul parintilor nostri, stau la baza celor mai multe din deciziile pe care le luam ca si adulti. Inconstient ne cautam aceleasi modele de parteneri, dorind sa „reglam” cu acestia ceea ce nu am putut face cu parintii. Spre exemplu, putem inconstient sa alegem parteneri la fel de absenti ca tatii nostri, de la care vrem sa primim tot ceea ce n-am primit atunci cand eram mici. Sau, putem sa respingem inconstient modelul de feminitate primit de la mamele nostre, pentru ca a fi femeie nu era ceva de care mama se bucura prea tare, asa cum vedeam in copilaria noastra.

Poate ca mama, fara sa vrea ne-a transmis mesjul ca a fi femeie, presupune o sarcina grea, sa fi mereu la dispozitia barbatului, sa ai grija de nevoile lui si ale copiilor dar nu si de ale tale, sa nu ai timp din cauza treburilor gospodaresti si sa nu ai prea multe de spus atunci cand se iau decizii importante. Astfel, ca femei adulte am facut tot ce am putut sa nu ajungem ca ele: am stat departe de relatii sau ne-am identificat cu tatii si ne-am cautat parteneri submisivi ca mamele noastre. Alegerile inconstiente de la varsta adulta ne pot aduce multe deservicii, iar atunci cand realizam ca actiunile noastre se bazeaza pe ceea ce am vazut in familiile noastre cand eram mici, putem simti multa furie la adresa parintilor nostri.

Iertarea este o virtute si din punct de vedere stiintific: elimina efectele negative ale stresului

Este nevoie sa o descarcam si sa ne reamintim cata furie simteam si in copilarile atunci cand nevoile noastre emotionale nu erau implinite sau cand eram nedreptatiti. Acest proces, desi dureros este unul benefic, deoarece ne pune in contact cu emotiile noastre si ne permite sa ne accesam si traim o furie reprimata, pe care cel mai probabil ne-o manifestam disfunctional in raport cu altii sau cu noi insine. 
Eliberandu-ne de ea si admitand de unde vine, ne apropiem mai mult de iertare.

Iertarea parintilor si a noastra

Odata descarcati de furie, suntem mai linistiti si mai dispusi sa acceptam ca si parintii, la randul lor au facut tot ceea ce au putut in raport cu noi, in functie de propriile lor resurse emotionale. Chiar si ei au fost candva copii si au avut parte de experientele lor de viata, fapt ce i-a determinat la momentul la care au devenit parinti sa adopte anumite comportamente. A realiza aceste lucruri ne aduce mai aproape de acceptarea realitatii ca alti parinti nu putem avea, ca intr-adevar neputinta lor ne doare dar ne poate, de asemenea, face sa realizam ca suntem singurii capabili sa ne oferim acum, ca adulti, ceea ce ne-a lipsit atunci. Iertarea parintilor ne face sa ne putem ierta propriile neputinte, limite si ne aduce un sentiment interior de acceptare a propriei fiinte. Asta ne face capabili sa adoptam propriile alegeri, sa ne eliberam de mesajele parintilor care nu ne sunt de folos, deoarece nu au legatura cu viata noastra, ci cu viata lor si sa ne simtim cu adevarat liberi. in acest fel, putem sa ne ajutam sa devenim parinti mai buni fata de proprii nostri copii, sa fim autentici in relatia cu ei si cu cei care ne sunt dragi.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

iertarii parintilor lipsurile emotionale copilarie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1837 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021068 (s)