News Flash:

De ce este nociva maioneza din comert

18 Februarie 2017
378 Vizualizari | 0 Comentarii
Maioneza traditionala este un condiment obtinut din ulei vegetal, galbenus de ou si otet sau zeama de lamaie. Din nefericire, maioneza din comerț conține si numerosi aditivi alimentari daunatori pentru sanatate.

Una dintre substanțele care ne pot afecta sanatatea si care se regaseste în maioneza este E202 - sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman.

Maioneza mai conține si E21. Este vorba despre benzoat de sodiu, un conservant cu acțiune antibacteriana si antifungica în mediul acid. Asupra acestuia planeaza suspiciuni cu privire la generarea unor alergii. Acest tip de produs are în compoziție si E320 - butilhidroxianisol (BHA), aditiv alimentar folosit ca antioxidant. Poate provoca alergii si stari de somnolenta. Poate induce sindromul de hiperactivitate (ADHD), este carcinogen si cu efecte estrogenice.

Atentie la maioneza din comert! 3 din 5 produse sunt foarte periculoase 

Pe de alta parte, si E321 se gaseste în compoziția maionezei. Este vorba despre butilhidroxitoluen (BHT), aditiv alimentar folosit ca antioxidant. Poate provoca alergii si stari de somnolenta. Poate induce sindromul de hiperactivitate (ADHD), este carcinogen si cu efecte estrogenice.

si E330 este nelipsit din maioneza. Acidul citric, agent de reglare a aciditații, caci despre el este vorba. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentatia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

Trebuie amintit si E385 - EDTA, aditiv folosit pentru mentinerea culorii si care se gaseste si în maioneza. Studiile arata ca acest aditiv alimentar poate induce modificari metabolice, dezechilibre privind mineralele, inhiba enzimele, genereaza tulburari gastrointestinale si crampe musculare, poate da reactii alergice. Este interzisa folosirea acestuia în alimentele destinate copiilor.

De asemenea, în compoziția acestui tip de produs întalnim si E415 - guma de xantan este produsa prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria Xanthomonas campestris. Poate provoca balonare, flatulența, diaree, crampe abdominale si scaderea glicemiei.

De ce nu este sanatoasa maioneza? 

Nu în ultimul rand, E950 - acesulfam de potasiu este un îndulcitor sintetic care are o putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decat zaharul, lipsit de calorii si asupra caruia exista suspiciuni privind declansarea unor afecțiuni identice cu ale aspartamului, se regaseste din plin în maioneza.

sursa:evz.ro


maioneza ulei vegetal otet sanatatea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1604 (s) | 34 queries | Mysql time :0.032044 (s)