News Flash:

De ce e bine sa mananci ceapa

13 Mai 2014
2121 Vizualizari | 0 Comentarii
Ceapa este de diverse marimi, forme, culori si arome. Cel mai des intalnite tipuri de ceapa sunt cele rosii, galbene sau albe. Aromele pot varia de la dulce si suculente pana la iute, deseori depinzand de anotimpul in care sunt crescute si consumate. Se estimeaza ca aproape 48 de miliarde de kilograme de ceapa sunt cultivate in fiecare an in toata lumea, potrivit adevarul.ro, care citeaza „Medical News Today“.   
Beneficiile potentiale ale consumului de ceapa includ un risc scazut pentru cateva tipuri de cancer, imbunatatirea dispozitiei, dar si o piele si un par mai sanatoase.   

Ceapa are proprietati nebanuite
 
Ceapa este un aliment cu un continut caloric scazut, dar plin de nutrienti benefici pentru sanatate, cum ar fi vitaminele, mineralele si antioxidantii. 150 de grame de ceapa contin aproximativ 65 de calorii, 15 grame de carbohidrati, 0 grame grasime, 0 grame colesterol, 3 grame de fibre, 7 grame de zaharuri, 2 grame de proteine si 10% sau chiar mai mult din aportul zilnic necesar de vitamina C, B6 si mangan. Ceapa mai contine si cantitati reduse de calciu, fier, magneziu, fosfor, folati si potasiu, iar dintre antioxidati contine quercetina si sulf.   
Ce beneficii ne aduce ceapa  
Fructele si legumele proaspete sunt asociate cu un risc scazut de multe probleme de sanatate. Legumele din familia „alium“, cum este si ceapa, au fost studiate intens in relatie cu cancerul. De exemplu, un studiu a investigat relatia dintre ceapa si incidenta cancerului de prostata. Cercetatorii au descoperit ca barbatii cu cel mai mare aport de legume din familia „alium“ aveau cel mai mic risc de cancer de prostata. Efectul benefic al cepei si proprietatile sale preventive se datoreaza, in parte, si compusilor organosulfurosi.   

Ceapa, beneficii pentru sanatate
 
Ceapa ne imbunatateste dispozitia si ne face sa dormim mai bine. Folatii din ceapa pot ajuta in cazul depresiei prevenind formarea unui exces de homocisteina, un aminoacid care impiedica sangele si alti nutrienti sa ajunga in creier. Excesul de homocisteina se amesteca in productia de hormoni ai fericirii, cum este serotonina, dopamina si norepinefrina, care regleaza nu doar dispozitia, dar si somnul si apetitul.   
De asemenea, ceapa ofera un aport adecvat de vitamina C, care este necesar pentru producerea si mentinerea de colagen, esential pentru piele si par.  

Ceapa, cel mai bun sedativ natural
 
Cum sa alegem ceapa
Nu conteaza ce tip de ceapa preferi, dar, in cazul cepei uscate, alege-o pe cea care nu are miros inainte de a fi decojita. 
Ceapa constituie un plus de savoare la aproape orice mancare. Se combina de minune cu multe preparate, dar poate fi consumata si proaspata. Cepele pot fi sotate, facute la gratar sau caramelizate. Ceapa poate fi folosita cruda in sandvisuri sau salate.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ceapa rosii cancer
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2351 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022099 (s)